Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vallgrav utan vatten när Svartån miljöprövas?

Hur skall det gå för Örebro när man nu skall miljöpröva all dammar i våra vattendrag? Jag har för ett antal år sedan ställt frågan till berörda myndigheter här i Örebro men fick aldrig något svar. Förvånad? Nej inte alls egentligen, besvärliga frågor besvaras helst med tystnad från berörda parter för då slipper man besväret med att svara eller? Nu gör jag ett nytt försök.

Varför detta inlägg? Jo! I dagarna skall frågan om rivning av dammen vid Jerle stad upp på agendan för en domstolsprövning om dammen skall rivas eller icke rivas. Tvisten här gäller naturvärden kontra historiska värden. Huvudförhandlingen är satt till 24-25 i nuvarande månad. Nu är det också så som jag påtalat ovan att alla dammar kommer enligt Natura 2000 prövas på detta sätt vilket kommer att innebära att dammen norr om Jerle stad Hammarby som håller Norasjön kan komma att rivas. Vill bara upplysa att här produceras det elkraft till samhällets nytta.

Däremot så vid Örebro sluss och dammen där produceras det ingen el ej heller vid dammarna kring Örebro slott vilket borde innebära att även dessa dammar borde rivas. Frågan är då vad tycker ni Örebroare om att Svartån med dess vattenspeglar i en framtid kommer att försvinna? Eller är det lättare att riva och ”förstöra” en damm vid Jerle än att riva upp dammarna här i Örebro? Frågan är fri nyfiken på svar.

Leif Wester

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel