Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vallokalerna har öppnat

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Nu är valet igång. Klockan åtta öppnade vallokalerna för val till riksdag, kommun och landsting. Lasse Andersson var först att rösta vid Föreingarnas hus i centrala Örebro på söndagsmorgonen.

Prick klockan åtta slog vallokalerna upp dörrarna. I Föreningarnas hus i centrala Örebro röstar valdistriken Järntorget och Karolinska.

Ett par minuter över åtta var Lasse Andersson klar. Han var därmed den första att rösta i sitt valdistrikt.

- Jaha, nu får man vänta fyra år till då, sa Lasse strax efteråt.

110 313 örebroare har rösträtt i kommunvalet. I hela länet får i dag 225 723 personer rösta i de tolv kommunvalen och i det gemensamma landstingsvalet. Antalet röstberättigade länsbor i riksdagsvalet 219 885 personer. För att detta ska kunna ske har 172 vallokaler runt om i länet öppet till klockan 20 i kväll. Valmyndigheten har levererat över 15 miljoner valsedlar till Örebro län.

För valarbetarna Rose-Marie Larsson och Karin Hedman Sköld blir det en lång dag. Först är vallokalen öppen i tolv timmar. Sedan väntar några timmars räknande.

- Jag tror det tar två timmar att räkna, säger Karin Hedman Sköld som är ordförande i just detta valdistrikt.

Resultatet lämnas sedan in till länsstyrelsen som i sin tur sänder det vidare till Valmyndigheten. De preliminära resultaten kan sedan redovisas. Det sker inte vid någon bestämd tid utan varefter räknandet blir klart. Vid tidigare val har ett preliminärt resultat för mandatfördelningen i riksdagen kommit mellan klockan 22 och 23 på kvällen.