Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valsverket blir kvar i Hällefors

Valsverket blir kvar. Det meddelar Ovako som nu ändrar inriktning på den större omstrukturering som företaget genomför. Tidigare varsel i Hällefors om 150 tjänster har minskat till 40.

I höstas meddelade Ovako att valsverket i Hällefors läggs ner. En del i ett större omstruktureringsprogram som koncernen planerat.

Nu ändras vissa delar. Visserligen utökas omstruktureringen och ska omfatta 50 miljoner euro istället för som tidigare planer 45 miljoner euro. Dessutom planeras minskningen i antalet anställda öka från 250 till 300 personer.

Men i Hällefors blir valsverket alltså kvar. I ett pressmeddelande säger Ovako att till en följd av de planerade produktivitetsökningarna på samtliga enheter ska man fokusera på besparingar i stället för stängingen av valsverket som bedöms mer tidskrävande och komplicerat.

Enligt Elina Olsson inom Ovako är det ingen tillfällig uppskjutning.

- Nej, för nu är nedläggningsplanerna avskrivna. Det finns inga tankar på att detta ska göras om.

Att valsverksnedläggningen kan blåsas av beror också på olika interna lösningar lokalt inom Ovako. Hällefors är sedan mars ett enda affärsområde med egen ledning. Tidigare har delar av verksamheten styrts från Hofors. Vidare har man lokalt framfört förslag till rationaliseringar som godtagits av Ovakos styrelse.

– Vi har hittat andra lösningar som blir effektivare totalt sett. Fortfarande ska personalreduktioner ske, men åtgärderna sprids över fler orter, säger vd Marcus Hedblom.

För Hällefors del blir det nu frågan om runt 40 anställda tas bort enligt Hedblom. En del kan förmodligen lösas genom pensionsavgångar.

I övrigt fortsätter de ursprungliga planerna i Ovakos omstrukturering.

Ovako stängerbland annat produktions- och distributionsanläggningar i Forsbacka, Gävle, och ett distributionscenter i Turenki, Finland.

Samtidigt har bemanningen skurits ned i stål- och valsverket i Hofors, där man i december gick från fyra tre till tre skift för personalen.

Kommunstyrelsens ordförande Annalena Jernberg (S) säger att beslutet har stor betydelse för Hällefors. Ovako fattade beslutet att behålla valsverket i Hällefors i fredags och Jernberg fick informationen i dag på måndag morgon.

- Ovakos koncernledning har fattat ett klokt och modigt beslut, säger hon.

Men tillägger att beslutet också kräver stora insatser för att bland annat möta behovet av kompetensförsörjning som krävs i framtiden.

- Omställningsrådet kommer att finnas kvar, det är stora utmaningar som ligger framför Ovako och Hällefors kommun, trots det positiva beskedet i dag, säger Annalena Jernberg som fortsätter hålla en nära dialog med Ovako, facken och andra berörda. 

Från fackförbundet If Metall är drar man en lättnadens suck.

– Visst känns det bra, säger Peter Ström, ordförande If Metall.

All personal var inbjudna till möte i Folkets hus under dagen. Många befarade det värsta.

– Nu blev det jubel, applåder och glädjetårar.

Ett besparingskrav på 30 miljoner kvarstår i Hällefors, men Ström tror det kommer att gå bra.

– Betyder att alla måste jobba lite hårdare, men den insikten är jag övertygad om redan finns. Gör vi inte detta vet vi vad det kan innebära, säger Peter Ström.