Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vandring i gamla byinvånares fotspår

Programmet för ”Rötter i Tiveden” är i full gång. Som en del anordnas byavandringar, och i Kråkvattnet berättades det bland annat om den starke ”Store Jon”.

Kråkvattnet. Snirkliga grusvägar leder allt längre in i Tivedsskogarna. Skogen bryts då och då upp av sjöar, och alldeles i närheten av en näckrosfylld sådan ligger byn Kråkvattnet. Född och boende i byn fram till tolv års ålder är Sune Gustafsson, och torsdagens guide.

– Min pappa är född här och vi går tillbaka flera generationer i Kråkvattnet. Mina tolv år i byn är faktiskt den längsta sammanhållna tid jag bott på en plats.

Sune möter upp de närmare 50 personerna som kommit för att få reda på mer on byn utanför sitt gamla hus.

– Mycket ser annorlunda ut förstås. Där skogsdungen ligger nu, hade vi fri sikt mot fårahagen. Men träd liksom människor står ju inte stilla.

Under guidningen berättar han om byns historia, men poängterar att han pratar utifrån minnen om personer och händelser, snarare än att rabbla upp årtal. Ett av de mer kända namnen i byn var ”Store Jon” som i historierna sägs varit väldigt stark.

– Men det mesta var nog skrönor, medger Nils Johansson som är släkt med den kände mannen.

Besökarna kom av olika anledningar, några hade släkt i trakterna, några var eller är boende i närheten.

– Vi är nyinflyttade i Tiveden och det är kul att höra historier från härikring, säger Anita Hjerpe.