Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanligare med allt äldre mammor

Antalet kvinnor som skaffar barn efter fyrtio ökar. Men det är inte alltid ett frivilligt val att vänta så länge.

Annons

Om familjelivsmedlemmen ”Caribe”, hade fått välja hade hon gärna skaffat barn tidigare. Och hon har försökt. Redan för sex år sedan började hon och hennes man försöka att skaffa barn. Det tog tid innan försöken gav resultat.

Nu är ”Caribe” 43 år och gravid. Förlossningen är beräknad till mitten av augusti och ”Caribe” är förstås mycket förväntansfull. Hon är heller på inget sätt ensam om att få barn sent i livet. Enligt siffror som tidningen Metro låtit Statistiska Centralbyrån ta fram har antalet kvinnor som föder barn efter 40 års ålder ökat kraftigt på tio år. Förra året föddes nästan 5400 bebisar i Sverige av mammor som passerat 40-strecket. För tio år sedan var siffran knappt 2900.

Tidigare har trenden med högre medelålder bland förstföderskor setts som ett storstadsfenomen. Men enligt Metro sprider sig nu trenden. I Västernorrlands län har antalet barn födda av äldre mammor fördubblats på ett decennium.

Även i internationllt perspektiv har Sverige en stor andel 40+mammor. Sett utifrån alla nyfödda i Sverige är 4,8 procent födda av äldre mammor, vilket kan jämföras med 3,8 procent i Storbritannien.

4,8 procent av de nyfödda föds av äldre mammor, vilket kan jämföras med 3, 8 procent i Storbritannien.

Familjelivsmedlemmen ”Caribe” tycker att det finns vissa fördelar med att bli mamma sent i livet.

-Jag känner mig hundra procent redo att bli förälder. Jag har ett stabilt och kärleksfullt förhållande, ett bra boende och bra ekonomi. Jag kommer att kunna unna mig att vara mammaledig så länge som jag vill och ägna mig helt åt miraklet att äntligen få bli mamma. Jag tror vårt barn kommer känna sig väldigt efterlängtat och älskat och det är något som känns viktigt för mig eftersom jag hade en trasslig uppväxt med unga föräldrar som inte var redo för barn.

På Familjeliv har ”Caribe” träffat andra kvinnor som är 40+ och väntar barn. Ofta diskuterar de olika sätt att hjälpa naturen på traven för att bli gravid men det händer också att de delar upplevelsen av de fördomar som de möter och peppar varandra när det känns motigt att aldrig lyckas bli gravid. Den allra viktigaste funktionen har dock Familjeliv haft när det gäller att prata av sig.

-Man får information om allt på Familjeliv.se och jag är inte säker på att jag hade varit gravid idag om det inte vore för Familjeliv! Nu har jag dessutom startat en Lattemammagrupp med hjälp av Familjelivs forum. I gruppen ingår likasinnade kvinnor i min ålder och vi planerar att ha en härlig mammaledighet med många träffar ihop.

Intervjupersonen vill vara anonym och kallas ”Caribe” i texten eftersom det är hennes användarnamn på familjesajten www.familjeliv.se.

Vi väntar längre med att få barn

Medelåldern för förstagångsföräldrar har ökat.

Bland dem som blev föräldrar för första gången mellan 2005 och 2009 var mammornas medelålder 29 år och pappornas 31,4 år.

De yngsta förstagångsmödrarna bor i Dorotea och är i genomsnitt 26,3 år.

De yngsta förstagångsfäderna bor i Överkalix och är i genomsnitt 28,3 år.

De äldsta förstagångsmödrarna – och förstagångsfäderna finns i Danderyd. Där är genomsnittsålder 32 respektive 33,9 år.

Källa: SCB

Mer läsning

Annons