Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vann DM – i comeback efter blodpropp

En blodpropp i ena benet förstörde Tim Sundströms inomhussäsong. På lördagen gjorde örebroaren comeback – och vann terräng-DM. Nu siktar han på Finnkampen.

Tim Sundström, 26, vann terränglöpnings-DM i Glanshammar på lördagen, på tiden 13.26 över fyra kilometer, 20 sekunder före Mattias Nätterlund.

Inget konstigt i det – örebroaren är en av länets snabbaste löpare alla kategorier och slog distriktsrekordet på 1 500 meter tre gånger i fjol – om det inte vore för att han precis kommit tillbaka efter en blodpropp i benet.

Det var i mitten av januari, precis hemkommen från ett träningsläger i Sydafrika, som Sundström kände att något var fel i ena benet.

– Jag hade känt en lite konstig smärta i benet under träningslägret nere i Sydafrika, men det gick över. Men efter flygresan hem fick jag väldigt ont, en typ av värk som jag inte är van vid. Så jag gick iväg till läkare, berättar han.

Beskedet: En blodpropp. Sundström tvingades vila från all träning i flera veckor, äta blodförtunnande medicin och ställa in hela inomhussäsongen.

– Jag har stegrat allt eftersom, beroende på hur benet känts, och äter fortfarande blodförtunnande men hoppas kunna sluta med det snart. Jag ska in på kontroll om en vecka, säger han.

Målet för säsongen har han dock inte rubbat: Att prestera bra på SM i Sollentuna i slutet av augusti och bli uttagen till Finnkampen i Tammerfors i början av september.

– Jag tror inte att blodproppen ska behöva påverka utomhussäsongen så mycket, det har ändå fungerat bra på träning på slutet och jag har inte ont längre. Det jag behöver är lite mer löpträning, och sedan siktar jag på att komma igång med tävlingar i slutet av maj och tävla ganska mycket i juni för att sedan träna hårdare några veckor och hitta formen mot SM. Första planerade tävlingen på bana blir stafett-SM i slutet av maj, säger Sundström.

Lördagens terräng-DM i Glanshammar? Tja, seger men inte mycket mer.

– Vad var tiden? 13.26? Tja, det var inte så värst. Men det var en ganska tuff bana, ganska blött. Jag har tränat väldigt hårt under en period också, och är sliten i kroppen. Det här loppet var mer som ett komplement i träning än en tävling, mest för att få lite tävlingskänsla, säger Sundström.

Eftersom Sundström bytte klubb från KFUM Örebro Friidrott till Stockholmsklubben Tureberg i höstas fick han dock inte med sig något DM-guld från Glanshammar. Det gick i stället till Nätterlund, medan Per Sjögren, KFUM Örebro Friidrott, knep silvret halvminuten bakom och Fredrik Johnsson, Örebro AIK, tog bronset.

I damklassen vann Liduina van Sitteren, Örebro AIK, på 17.15 – närmast före Åsbros stjärnskott Klara Frih, 13, som tog silvret 16 sekunder bakom. Annika Larsson, Örebro AIK, trea på 17.42.