Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vann SM-rally – på en växel: "Körde på fyran sista milen"

Mattias Ledin gjorde precis som vanligt och vann SM-premiären i rally – trots att han tvingades köra en mil av näst sista specialsträckan med trasig växellåda.

Mattias Ledin, 27, tog SM-guld efter att ha vunnit fem av sex deltävlingar förra säsongen – och Kopparbergsföraren startade årets säsong på bästa tänkbara sätt, med seger i SM-premiären i Gävle, Rally Bilmetro, efter att ha varit snabbast på samtliga sju specialsträckor i sin klass, otrimmat tvåhjulsdrivet.

Men faktum är att det fanns rejält mycket dramatik bakom segern.

Mitt på den sjätte och näst sista, 25,9 kilometer långa, specialsträckan gick nämligen bultarna till växellådsfästet av – vilket gjorde att Ledin fick köra sista milen av specialsträckan på fyrans växel.

– Det gick att växla på nåder om man frikopplade, väntade tills motorn lugnat ned sig, men i princip körde jag bara på fyran. Det gick faktiskt ganska bra, bättre än man tror. När något sådant händer blir man extra koncentrerad på att inte göra någon miss, säger Ledin.

På servicen inför den avslutande sträckan, på Gävletravet, skruvade Ledins mekaniker fast växellådan, men eftersom motorn rört på sig hade grenröret, den första delen av avgassystemet, gått av, vilket inte gick att fixa med så kort varsel.

– Så bilen lät som en traktor och hade lite mindre effekt, men det var nog ingen nackdel inne på travbanan, säger Ledin som bevisade det genom att inte bara var snabbast i klassen utan dessutom slå alla trimmade tvåhjulsdrivna bilar på sista sträckan.

Totalt vann Ledin sin klass med 58 sekunder före tvåfaldige SM-guldvinnaren Johan Holmberg, Gotlands MF.

Ledins klubbkompis, regerande JSM-guldmedaljören Jacob Jansson, gick en sekundstrid hela dagen i JSM-klassen för otrimmade bilar, men fick nöja sig med en tredjeplats efter att ha tagit en placering på sista sträckan inne på travbanan. Hällefors Emil Karlsson slutade fyra i JSM-klassen för trimmade bilar.

Degerforsföraren Johan Carlsson, som tog SM-brons i den trimmade, tvåhjulsdrivna klassen i fjol, var trea efter tre sträckor men föll sedan tillbaka och slutade först på sjunde plats.

Comebackande Karlskogaföraren Eddie Hörbing, som bara gjort ett enda rally sedan han säkrade SM-guldet 2013, slutade sjua i den tyngasta klassen, för trimmade fyrhjulsdrivna bilar. Förre juniorvärldsmästaren PG Andersson, Årjäng, var helt överlägsen och vann klassen – och rallyt totalt – med över två minuters marginal före Jerker Axelsson, Trollhättan, som tagit SM-guld de två år Hörbing varit borta. 14-faldige SM-guldmedaljören Johnny Johansson, Lindesberg, som är kartläsare åt Forshagas Mats Jonsson, slutade på sjätte plats, sex sekunder för Hörbing.