Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vann spurtstrid – efter 200 kilometer skidåkning

Bob Impola spurtade ned välmeriterade storebrorsan Bill Impola i en prestigeduell – och tog niondeplatsen i första upplagan av 200 kilometer långa Nordenskiöldsloppet.

Den första historiska upplagan av Nordenskiöldsloppet slutade med två stekheta spurtdueller.

Först den om segern, mellan tre norrmän, där dubbla Vasaloppssegraren John Kristian Dahl vann sekunden före Anders Aukland och Øyvind Moen Fjeld efter 200 kilometer och drygt 8,5 timmars skidåkning.

Sedan den om niondeplatsen, där Kopparbergsbröderna Impola gjorde upp. Storebror Bill, som är heltidsproffs och toppåkare i långloppsvärldscupen, mot lillebror Bob, som vann Wadköpingsloppet i fjol men i vinter trappat ned på sin satsning. Men faktum är att det var Bob som drog längsta strået den här gången, och korsade mållinjen som nia.

– Det får man vara nöjd med, det är aldrig fel att slå brorsan, säger Bob.

Fjeld, som blev trea, stack i tidig utbrytning, men bakom honom låg Impolabröderna med i huvudklungan i 13 mil.

– Då fick Bill släppa. Jag var väl med två mil till, ungefär. Men med fem mil kvar så började de andra åka så fort att jag fick ge mig. Bill kom ikapp mig med tre mil kvar och åkte ifrån, men sista fem kom jag ikapp honom igen och på upploppet hade jag mest att trycka på med, säger Bob.

Som de flesta andra hade han aldrig åkte 20 mil skidor tidigare, normalt är Vasaloppet med sina nio mil säsongens längsta tävling.

– Det var riktigt tufft och ganska speciellt. Första tio milen flöt på bra, men sedan börajde folk att trycka på. Jag tyckte ändå jag klarade det ganska bra, säger Bob.

Ställer du upp nästa år också?

– Precis nu är det svårt att tänka sig, men på måndag kanske man börjar bli sugen igen ...

Lina Korsgren vann damklassen, där Fjugestaåkaren Olivia Hansson, 20, blev fyra. Läs en intervju med Hansson i måndagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!