Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänner visar upp känslor och nostalgi

Kopparberg. Vatten är källan till allt liv. Det är en av utgångspunkterna i två, sinsemellan mycket olika, persiska konstnärer som ställer ut i konstgalleriet Lilla Blå Soffan.

På lördagen var det vernissage för Bahman Sehatlou och Naser Dashtis utställning. Båda kommer från Iran och träffades som unga på konstakademin i Teheran. På 1980-talet lämnade de Iran och hamnade på olika platser i världen, Bahman i Stockholm och Naser i Istanbul. Men de har alltid hållit kontakt.

Bahman bor sedan tre år i Ställberg, och Naser är hans gäst. Nu ställer de ut sina tavlor tillsammans.

Spännande möte

Naser Dashti gör oljemålningar och grafiska blad. I målningarna möts det gamla och det moderna, berättar han. Vid en springbrunn med en liten kopp, sitter en fågel och dricker en droppe vatten. Vattnet kan symbolisera livet, fågeln det vackra. De gamla springbrunnarna med vidhängande kopp var vanligt i persiska städer förr.

I en bild från Istanbul syns en kvinna vid en gammaldags stadsmur. I bakgrunden skymtar skyskrapor och höghus. En annan, mörkare bild, visar Istanbuls gatubarn som söker ljus vid spårvagnens strålkastare. I flera bilder finns symboler och referenser till månghundraårig persisk poesi och sufisk filosofi.

Naser har också gjort en akvarell av Ljusnarsbergs kyrka.

– Som konstnär söker man alltid det gamla när man kommer till en ny plats, berättar han. Han fann kyrkan som en länk till det förflutna.

Favoritform

Bahmans akrylmålningar är impressionistiska:

– För mig är färgen viktigare än motivet. Jag vill förmedla en känsla, och ibland kan det vara svårare än att måla ett färdigt motiv.

Kvadrater återkommer i målningarna.

– Det står för stabilitet. Det är min favoritform, säger Bahman.

Han inspireras av färgerna och vattnet i bergslagsnaturen.

– Det är något annat än i Stockholm. I staden finns motiven, men inte känslorna. Naturen är också en plats att meditera i.

Utställningen är öppen lördagar och söndagar mellan klockan 11 och 14 och onsdagar mellan klockan 17-18-30. Den pågår fram till den 18 september.