Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet i Kumla: Det är tid för solidaritet

I dag är det första maj, men vi firar det på ett helt annat sätt i år. Vi får inte träffas och hålla tal och dricka kaffe tillsammans, men vi kan fortsätta kämpa för ett mer jämlikt samhälle. Vi får inte krama om våra nära och kära, istället kan vi bara prata med farmor och gammelmormor på telefon. Vi måste ändra nästan allt vi gör för att hindra smittspridning av covid-19. Men covid-19 kommer aldrig stoppa spridning av kärlek och respekt för varandra.

Vem är det som måste ta ansvar under denna kris? Alla behöver ta sitt ansvar. Det är inte bara upp till tjänstemän/kvinnor att stoppa viruset, vi kan alla göra skillnad. Är det värt att ha den där grillfesten med kompisarna? Är det värt att träffas bara för skojs skull? Måste vi verkligen åka till Marieberg bara för att spara 50 procent på ett par jeans? Vi måste lyssna till experterna, alla behöver ta sitt ansvar.

Mycket ansvar, mycket stress men inte så bra betalt. Så ser kvinnors arbete ut i dag.

Inom hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende är könsfördelningen 91procent kvinnor och 9 procent män, sjukfrånvaron är väldigt hög just nu. När det finns förkylningssymptom i personalen tvingas många jobba extra. En del kanske också känner sig tvungna att jobba även om man inte mår bra. Detta leder till stress och oro. Vård och omsorg är kanske det viktigäste yrket i Sverige i dag. Covid-19 har tagit sig in på äldreboenden och sjukhus, hemtjänstpersonalen kan bli smittad eller smitta brukare varje dag.

Brist på skyddsutrustning kan leda till att personalen inte vet om de kan jobba nästa vecka, om de kan ställa upp och hjälpa sina arbetskamrater under denna svåra tid. Mycket ansvar, mycket stress men inte så bra betalt. Så ser kvinnors arbete ut i dag.

Den senaste månaden har det känts som att alla är socialister ...

Hur ska vi komma tillbaka efter covid-19? Och hur ser framtiden ut för Sverige? Ja, vi har en stark ekonomi. Vi har även i övrigt bra förutsättningar i Sverige att komma tillbaka efter pandemin. Men vilket typ av samhälle vill vi ha?

Den senaste månaden har det känts som att alla är socialister, alla vill att vi ger mer pengar till vård och omsorg, till skolor och att alla ska ha rätt till en A-kassa man kan leva på. Förslag som att ge hyresrabatt på bostäder till hemlösa och amnesti till ensamkommande har också dykt upp.

Alla vill visa solidaritet med dem som har det svårt just nu. Det är vad Vänsterpartiet har kämpat för hela tiden. Bättre lön till dem som tar hand om oss när vi behöver det som mest och ingen mer privatisering av vård och omsorg.

Vi ska ta hand om dem som gör allt för att ta hand om oss.

Det är inte bara nu utan också efter krisen som vi ska visa respekt och tacksamhet till vår undersköterska och annan vårdpersonal. Fast vi ska inte bara klappa dem på ryggen och säga tack så mycket, vi ska se till så att de får den lön de förtjänar, bättre arbetsvillkor och fler arbetskamrater. Vi ska ta hand om dem som gör allt för att ta hand om oss.

Framtiden ska inte bara vara covid-19-fri, den ska också vara klimatsmart. En klimatsmart framtid är den enda vägen framåt. Nu måste vi sätta oss ner och bestämma oss för vilken framtid vi vill ha. Nu är det hög tid att få bort de fossila bränslena, att flyga mindre, och välja mat som inte förstör moder jord.

Vi måste handla lokalt och lägga våra pengar på mat som odlas i vår närhet. Vi måste sluta köpa nya prylar varje år. Vi kan alla göra något, alla behöver ta sitt ansvar.

Vi måste visa solidaritet och lära oss att ta hand om varandra hela tiden, inte bara under en stor kris.

Ta hand om varandra, och sluta aldrig kämpa för ett samhälle som gagnar alla och inte bara dom rikaste.

John Leonard

vice ordförande, Vänsterpartiet i Kumla.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel