Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet i Örebro: Minska samhällets klyftor

Annons

Hur kommer det sig att pengar till företagen kallas stöd medan småsummor till fattiga, arbetslösa, nyanlända och sjuka kallas bidrag? Dessutom handlar det, när det gäller både a-kassa och sjukpenning, om pengar som löntagarna till stor del avstått för att bygga upp en fungerande försäkring. Och hur kommer det sig att även med en socialdemokratisk regering så ökar klyftorna?

Beror de ökande klyftorna på att det går dåligt för Sverige? Nej, det går alldeles utmärkt för Sverige och för företagen.

I dag har den rikaste tiondelen i Sverige nästan en lika stor del av den disponibla inkomsten som den halva av befolkningen som har lägst inkomst. Barnfattigdom och utanförskap ökar. Fattigpensionärerna, speciellt bland kvinnor, blir allt fler.

Beror de ökande klyftorna på att det går dåligt för Sverige? Nej, det går alldeles utmärkt för Sverige och för företagen. De har under många år kunnat dela ut rekordhöga utdelningar till sina aktieägare.

Nej, de ökande klyftorna beror på allt fler osäkra anställningar, ett socialförsäkringssystem som inte hänger med och justeras upp i takt med den ekonomiska utvecklingen och ett skattesystem som fördelar om från de fattiga till de rika i stället för tvärtom.

Några iskalla fakta: Det totala avdraget för ROT och RUT motsvarar i storlek ungefär statens utgifter för bostadsbidrag och bostadstillägg (SCB 2013). Medan bostadsbidragen går till dem med lägst inkomst går ROT- och RUT-avdragen mest till dem med högst inkomst.

Medan var trettonde med en inkomst på mellan 200-249 000 kronor i snitt drog av 3917 kronor i RUT-avdrag gjorde mer än var tredje med en inkomst över miljonen avdrag med i snitt 10 883 kronor (SCB 2016).

Ränteavdragen innebär en enorm förmögenhetsöverföring till dem som har det bäst, eller åtminstone så pass bra att de kan köpa en lägenhet eller ett hus. Avdragen dränerar välfärden på pengar. De som har det sämst får bo i den dyrare hyresrätten, som inte får göra ROT-avdrag för renoveringar. De kommunala bolagen plockas dessutom på pengar som går till kommunal verksamhet.

En progressiv kapitalskatt och skatt på stora arv och ett återinförande av en progressiv fastighetsskatt. En lyxvilla ska kosta mer i skatt än en enkel stuga på landet.

Måste det vara så?

Nej, det finns politiska lösningar som skulle skapa ett mera rättvist samhälle, mindre sociala spänningar och utanförskap. Ett samhälle som skulle vara bättre för nästan alla.

Lösningen är en omfördelning från de som har mest till dem som har minst. Genom successivt minskade ränteavdrag, slopade RUT-avdrag, minskade ROT-avdrag, som gäller också för hyresrätten, en förmögenhetsskatt för de rikaste och avdrag för fackavgiften så fler får råd att vara med. En progressiv kapitalskatt och skatt på stora arv och ett återinförande av en progressiv fastighetsskatt. En lyxvilla ska kosta mer i skatt än en enkel stuga på landet.

Också LO vill ha förmögenhetsomfördelande skatter. Men Vänsterpartiet är det enda parti som konsekvent driver kraven.

Moderaterna vill i stället ha sänkta bidrag och lägre ingångslöner. Deras lösning är helt enkelt mindre till dem som redan har minst

Vi är också det enda parti som vill ha stora begränsningar för bemanningsföretag och få bort de osäkra anställningarna och lagen om allmän visstidsanställning.

Moderaterna vill i stället ha sänkta bidrag och lägre ingångslöner. Deras lösning är helt enkelt mindre till dem som redan har minst. Det är ett lite märkligt sätt att minska de ekonomiska klyftorna.

”Att vi har ett antal personer som är rika är inte problemet”, säger deras ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i en TT-intervju den 2 februari.

Ett demokratiskt samhälle förutsätter trygga medborgare, som både kan och orkar engagera sig. Det förutsätter tillit till våra system, att sjukdom eller arbetslöshet inte kan innebära ekonomisk katastrof.

Sunil Jayasooriya , Mette Holck, Conny Sandström, Annette Dolk och Stefan Nilsson

Vänsterpartiets fackliga grupp i Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel