Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet: Privat verksamhet bör kommunaliseras

Annons

Örebro kommun står inför enorma ekonomiska utmaningar framöver och de styrande partierna varslar om stora nedskärningar i de kommunala verksamheterna. Nedskärningar som skulle drabba Örebros invånare och verksamheterna extra hårt i en tid när de dras med stora problem, brister och rekryteringsproblem.

Samtidigt står hela Sverige inför en situation som kräver en utbyggnad av verksamheterna, inte nedskärningar. Med en växande befolkning och många unga behöver vi bygga både förskolor och skolor. Inom kort förväntas också en enorm ökning av antalet äldre i behov av stöd och äldreomsorg.

Då måste vi stå rustade med en utbyggd och fungerande kommunal verksamhet. Inte en splittrat, ojämlik och sönderprivatiserad äldreomsorg.

Det finns många studier som visar att de privata företagen riktar in sig på den mest lukrativa verksamheten oavsett sektor.

Vi i Vänsterpartiet har följt utvecklingen de senaste åren och varit väldigt kritiska till hur man låtit privatiseringar och företagens vilja att göra vinst på våra skattepengar gått före ambitionen att skapa en effektiv och sammanhållen kommunal organisation. Vi tycker det är nog nu och vill att man börjar ta konsekvenserna av privatiseringsivern på allvar!

Det finns många studier som visar att de privata företagen riktar in sig på den mest lukrativa verksamheten oavsett sektor. Privata vårdcentraler etablerar sig där de boende är som friskast, inte i de mest utsatta områdena där folkhälsan ofta är sämre.

Detsamma gäller i skolorna där man riktar sig till elever med god studievana hemma, som klarar sig med en lägre lärartäthet utan att det märks på studieresultaten.

Privata friskolor etablerar sig aldrig i våra utsatta stadsdelar, det får de kommunala skolorna ta hand om.

Och eftersom höga betyg fungerar som marknadsföring ser vi hur glädjebetyg är vanligt hos de privata skolorna. Det drabbar elever som går på skolor med korrekta betyg, oftast kommunala, men också de egna elevernas framtidsmöjligheter.

Runt om i Europa går nu en våg av återkommunalisering av olika verksamheter.

Privatiserad verksamhet där vinstintresset står i fokus har visat sig ineffektivt och kostnadsdrivande. Företag som har som huvudsyfte att gå med vinst och att använda våra skattepengar som en kassako, ser sällan kommunens verksamhet som det viktigaste och det blir i slutänden Örebros invånare som drabbas.

Runt om i Europa går nu en våg av återkommunalisering av olika verksamheter. Invånarna har tröttnat på dyra och röriga privatiseringar och det offentliga tar tillbaka till exempel snöröjning, gatusopning, sophantering, men framförallt av de viktiga välfärdstjänsterna.

En återkommunalisering av privatiserade verksamheter i Örebro är såklart ingen mirakelkur, men kommer att vara avgörande för att få överblicken och resurserna att räcka till alla invånares behov i framtiden.

Martha Wicklund

Kommunalråd (V)

Cecilia Lönn Elgstrand

Skolpolitisk talesperson (V)

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel