Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Väpnad konflikt" i Afghanistan?

Två svenska soldater och en afghansk tolk blev ihjälskjutna i Afghanistan på söndagen.

Det var inte första gången som de svenska soldaterna i området utsattes för attacker.

För bara en vecka sedan gjorde Migrationsverket en ny bedömning av läget i Afghanistan. Verkets bedömning är att det inte råder någon ”inre väpnad konflikt” i just den provins där de tre personerna blev ihjälskjutna. Inte heller råder det ”andra svåra motsättningar” i området. Det är bara i tio av Afghanistans 34 provinser som det råder väpnad konflikt, enligt Migrationsverket.

Migrationsverket bygger i sin tur sin bedömning på definitioner som fastställts av Migrationsöverdomstolen.

Om det råder en ”inre väpnad konflikt” ökar möjligheterna för asylsökande att få stanna i Sverige. En av definitionerna på ”inre väpnad konflikt” är att civilpersoner genom sin blotta närvaro riskerar att råka illa ut. Då minskar kraven på att den asylsökande ska visa att just han eller hon är utsatt för förföljelse.

Det finns en logik i det i och för sig. Och den definition av ”inre väpnad konflikt” som gäller i dag är något bredare än tidigare.

Men det finns ändå en allvarlig klyfta mellan Migrationsverkets definition och den definition som vi andra använder. Det finns, enligt Migrationsverkets bedömning, bara tre väpnade konflikter i världen: delar av Afghanistan, delar av Kongo och delar av Somalia. I övrigt råder slags världsfred. Alla vi andra vet att det inte är på det sättet. Det pågår till exempel ett lågskaligt inbördeskrig i Darfur i Sudan.

Att dela upp Afghanistan i en ”fredlig” del och en ”krigsdrabbad” del blir också problematiskt. Under en utfrågning i riksdagen i förra veckan sade Liv Feijen från FN:s flyktingkommissariat att hela landet måste betraktas som ett konfliktområde.

Vi måste nog acceptera att det finns en klyfta mellan juridiken och oss andra. Men ibland är det uppenbart att klyftan blir för stor. Ett exempel på det är när Migrationsverket påstår att det i stort sett råder fred i Afghanistan, samtidigt som svenska soldater stupar.

Den svenska insatsen i Afghanistan måste fortsätta. Låt det inte råda någon tvekan om det. Och den måste fortsätta för att hela Afghanistan är ett område som präglas ”inre väpnad konflikt”. Sedan får juristerna på Migrationsverket säga vad de vill.