Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var är brudarna när nyord blir till?

Brasklapp, guppy, bojkott och kondom – alla är de ord som uppkommit till följd av en specifik person. Men det är inte bara biskopar från 1500-talet som gjort avtryck i våra ordförråd.

Språkrådets nyordslistor erbjuder för den språkintresserade också tillskott som verbet zlatanera, vilket snart är ett vedertaget begrepp för att dominera. Numer kan du också beskriva ett slätstruket vin som ett Lasse Berghagen-vin. Retoriskt fulländade tal, på gränsen till det svulstiga, beskrivs bäst som obamistiska och om du gjort en juholtare är det frågan om förhastade uttalanden som du omgående tvingats ta tillbaka.

I George Orwell-klassikern ”1984” är det just med nyord som Storebror styr över folket. ”Storebror ser dig” kompletteras med ”Storebror väljer dina ord”, ett minst lika kraftfullt vapen som gör att den despotiska makten också kontrollerar hur vardagen kan beskrivas.

Givetvis är det inte bara totalitära styren som intresserar sig för makten över språket, att nya moderater har en egen nyordslista är ingen hemlighet. Privatisering har bytts ut till fördel för mångfald och i stället för att tala om segregation är nya moderater bekymrade över utanförskap. Det räcker med att bläddra igenom ett par tidningsrubriker för att inse att det har varit en framgångsrik strategi.

Men det är inte bara makten som styr över språket, språket speglar i sin tur också makten. Därför är det inte överraskande att personerna bakom våra ord nästan uteslutande har varit män historiskt sätt. Däremot gör de senaste årens nytillskott mig mycket förvånad – var är brudarna?

Zlatan, Berhagen, Obama och Juholt delar plats i listorna med män som exministern Odell och bin Ladin (som har gett upphov till bin Ladin-rabatten som är en prissänkning på flygbiljetter för att locka resenärer). Med undantag för en Maud-effekt tycks språket inte omfamna kvinnors påverkan på samma sätt.

Men språkets finess – åtminstone utanför Orwell dystopiska miljöer – är att vi själva har makten att påverka och förändra det. Kanske är inte lika många personer villiga att lyssna på dina nytillskott som när Per Schlingmann mässar, men de gamla ord som du inte använder och de nya ord du ersätter dem med avgör faktiskt morgondagens språkanvändning. Därför kommer här slutligen några förslag på nya ord som med hjälp av dagens kvinnor kan bidra till att berika våra vokabulärer.

Om du merkelerar betyder det att du alltid står för notan, men ändå bli hatad för det. Att prinsessmaddelera är att hävda åtalsimmunitet när man blir stoppad av polisen i fel körfält. Om något görs med beyonceism betyder det att det att någonting genomförs med perfektion och kraft. Att göra en lööfare är detsamma som att göra en kometkarriär och en lady gagisk insats är mycket extrem. En klüftare är en person som tycks outtröttligt positiv och en baastadisk blåsning vet vi redan vad det är vid det här laget – det är när journalister blir blåsta av politiker.

Varsågoda att ta för er, orden är era!