Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var fanns Bennermalms butik?

Hej!
På 40-talet var jag springpojke i Örebro och blev så småningom affärsbiträde, butiksföreståndare och efter några år handlare. Men min fråga gäller en jämnårig specerihandlare i Örebro, Eric Bennermalm, och jag kan inte för mitt liv påminna mej var hans butik var belägen. Om Ni kan hjälpa mej skulle jag bli glad.
Med vänlig hälsning
Rune Gunnarsson

SVAR:Köpman Eric Bennermalm (1920–1993) övertog på våren 1944 specerihandlaren Carl Bergqvists affär på Norrgatan 15 i Vasastan, vilken han hade drivit sedan 1897.

Bennermalm hade kvar affären, från 1953 en så kallad snabbköpsbutik, ’Eric Bennermalms Specerier’ på samma gata i åtskilliga år, men den 1 december 1961 öppnade han en ny livsmedelsbutik ’Vivo Bennermalm’ eller ’Vivo Livs’ i nybyggda Markbackens centrum.

I en tidningsartikel i NA samma dag som butiken öppnades nämns att ’Bennermalms All-Livs’ förfogade över 460 kvadratmeter och att inredningen av butiken hade skett efter amerikanskt mönster med flera nyheter – bland annat vagnsystemet som innebar att man slapp bära på korgar, varor kunde plockas ur vagnen av kassörskan för sammanräkning och man fick sedan också hjälp med packningen. Alltså principen minsta möjliga besvär för kunden enligt affärsinnehavaren.

I butiken fanns också en permanent radioanläggning varvid kunderna i butiken kunde bjudas på lättare musik.

Drygt fem år senare öppnade Eric Bennermalm även en filialbutik med liknande koncept ’Vivo-Center’ i Varberga centrum i ett nybyggt bostadsområde. Bägge var sålunda Vivo-butiker. På 1980-talet hade dock andra ägare tagit över driften i de båda butikerna, varav den ena, i Markbackens centrum, är nedlagd sedan några år.