Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var finns Örebros fulaste byggnad?

Artikel 7 av 11
Vår Stad
Visa alla artiklar

Nu är det dags att nominera den fulaste byggnaden i Örebro.

När vi utsåg Örebros vackraste byggnad var resultatet glasklart. Slottet är den byggnad som ni läsare anser vara mest tilldragande. Och det är kanske inte så konstigt, i all sin prakt och med sin centrala placering är vårt slott en självklar symbol för Örebro. Men tittar man närmare på de fem byggnaderna som var nominerade finner man något intressant. Av alla fem var det endast Medborgarhuset som byggdes under detta sekel. Inte en enda byggnad från denna sida millennieskiftet nominerades. En subtil kritik mot modern arkitektur, måhända?Nu är det dags att vända på steken och utse den fulaste byggnaden i Örebro. Men varför gör vi det? Varför tittar vi på det negativa? Varför ska vi lägga fokus på det som är fult?

För att få dig och mig att lyfta blicken, titta oss runt omkring och reagera. Vad vi väljer att titta bort från är minst lika intressant som det vi gärna fäster blicken på. Tänk om vi kan sätta fingret på vad det egentligen är som gör att vi känner stolthet över vissa byggnader i vår stad, medan vi gärna vänder bort blicken för andra? Kanske kan vi upptäcka ett tema, som gör att stadsbilden utvecklas. Det är först när vi ser båda sidor som vi kan förklara Örebro lite bättre.

Ämnet är känsligt. Arkitektkåren har taggarna utåt och anklagas för att driva en hård, elitistisk ideologi utan förankring (medan de själva väljer att bosätta sig i gamla hus), medan den i sin tur anklagar motdebattörerna för populism och avfärdar de hus som de vill bygga som pastischer. Motståndet har koncentrerats till och artikulerats av Arkitektupproret. Några exempel på planerade nybyggnationer, som Sigfridshäll i Växjö och ett trähus i Sundsvalls stenstad, visar att debatten inte bara existerar på ett teoretiskt plan och att de fyrkantiga lådorna på allvar utmanas. Finns det utrymme för en större pluralism i den svenska arkitekturen, eller är skyttegravarna för djupt grävda?

Många av nomineringarna som kom in till tävlingen om den vackraste byggnaden var självklara. Att slottet och den gamla NA-borgen skulle bli favoriter gick nästan att räkna ut på förhand. Men finns det någon byggnad som överlägset kan tatueras med orden ”Örebros fulaste byggnad”? Se dig omkring i staden. Vilken byggnad vill du nominera?

Skicka din nominering till mig på [email protected] Sista nomineringsdag är 4/11. Fem kandidater väljs ut till slutomgången, som sker via en omröstning på webben.