Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var följsam när samhället förändras

Replik

... till Anders Hagström, NA debatt 11 maj.

Anders Hagström, det är tydligen dags att vi försöker ändra i Plan- och bygglagen.

Vad är ett kulturhistoriskt värde?

Jag tycker det är bra att man gör kulturmiljöinventeringar och dokumenterar hur vårt samhälle ser ut vid olika tidpunkter. Att bestämma vad som är av särskilt kulturhistoriskt värde är mycket svårt. Och vem ska bestämma? Vem har bestämt i Örebro? Vi har ju i alla fall inte haft någon folkomröstning. Vi är alla olika och tycker olika. Se bara på diskussionerna runt kulturkvarteret.

Vår kultur, alltså vårt sätt att leva, förändras ständigt och så också utseendet på våra bostadsområden. Vart tog alla TV-antenner vägen? De som sattes upp för att vi skulle kunna se på TV och som nu inte behövs när vi tittar via bredband? Vart tog alla paraboler, som satt på balkongerna i invandrartäta områden, vägen? Det var väl en bild av vår kultur vid det tillfället?

... vi ska vara öppna för att låta våra byggnader förändras när samhället vi lever i gör det.

Om lagen hade sett ut som den gör när man rev hela söder i Örebro hade då ”rucklen” på söder funnits kvar? Hade man fortfarande haft utedass? Hade man fått sätta upp parabolantenner där?

Jag menar att man ska vara försiktig med stora förändringar men om vi kan dokumentera hur det har sett ut och det dessutom enkelt går att återställa om det blir ett felbeslut så tycker jag att vi ska vara öppna för att låta våra byggnader förändras när samhället vi lever i gör det.

För övrigt så satte man upp cirka 1000 kvadratmeter solceller på Stockholms slott 2018.

Kerstin Persson

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel