Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var kommer maten ifrån?

På Källsprångs Gård i Åsbro samlades kockar från hela Örebro län för att få en inblick i hur det fungerar på en ekologisk grönsaksodling. Sammanstrålningen är en del av projektet ”Hållbara måltider i Örebro län”.

Projektet initieras av Regionförbundet och pågår under 2014. 13 offentliga storkök från olika kommuner i länet samlas vid fem tillfällen i syfte att ta fram gemensamma kriterier för hållbara måltider. Deltagarna består av kockar och kökschefer.

– Maten vi äter i dag står för 30 procent av vår totala klimatpåverkan.

Genom att göra smarta val på tallriken kan man förändra ganska mycket, säger Elsa Fries, projektledare för Hållbara måltider i Örebro län och fortsätter.

– Och alla de här kockarna som lägger mat på 1000-tals tallrikar varje dag kan göra stor skillnad.

Som en del i projektet besökte deltagarna den ekologiska grönsaksodlingen Källsprångs Gård i Åsbro. Elsa Fries berättar varför.

– De är en leverantör till företaget Trädgårdshallen, som många av dessa kök i sin tur har som leverantör. Jag tror det är jätteviktigt att producenter och matlagare har en dialog och har en förståelse för varandras arbete. Det är en viktig del i att jobba hållbart.

På Källsprångs Gård fick deltagarna följa Maria Östlund, som äger gården tillsammans med maken Anders Östlund, på en rundvisning genom delar av odlingsfälten som totalt består av 36 hektar.

– Vi har visat hur vi jobbar och vilka tekniker vi använder. Folk undrar varför ekologiskt är så dyrt, och det är klart att det blir dyrare att låta ungdomar krypa omkring och handrensa än att sätta sig i en traktor och bespruta, säger Maria Östlund.

För Maria och Anders Östlund har det alltid handlat om ekologisk odling och huvudgrödorna är potatis, morötter och vitkål.

Maria berättar varför det är viktigt att visa upp gården och det ekologiska arbetet för kunderna.

– Man får mer respekt för maten när man ser att det faktiskt är folk som har gått på alla fyra och rensat det här. Sen att kunden får ett ansikte på odlaren, då blir det roligare att ta emot grönsakerna i köket.

Christina Bark och Anette Krekilä som jobbar på centralköket i Hällefors var nöjda med besöket på gården.

– Det är jätteintressant. Vi får morötter och sånt härifrån, så det är kul att se var det kommer ifrån, säger de.

Efter besöket på Källsprångs Gård fortsatte dagen med en klimatsmart lunch, workshops och föreläsningar på Alléskolan i Hallsberg.