Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var rädd om Sörbyskogens höga naturvärden

Örebro kommun planerar att bryta lagen trots höga naturvärden i Sörbyskogen, platsen min farmor och farfar brukade ta med mig till för en promenad, tävla om vem som kunde hitta den finaste pinnen eller för att leta efter spår av skogsväsen. Ja, Sörbyskogen bär på många minnen och i framtiden vill jag kunna ge mina barn den lyxen. För det är faktiskt en lyx, att ha en gammelskog precis runt husknuten av Örebros stadskärna.

Av gruppen #räddasörbyskogen har jag fått lära mig en hel del. Örebro kommun har i sitt planprogram för Brickebacken beskrivit, jag citerar ”Riksintressen gäller geografiska områden som har utpekats därför att de innehåller nationellt viktiga värden och kvaliteter. Planområdet omfattas inte av några riksintressen.” Samt ”Påverkan finns i och med skogsmark som exploateras och förändras. Denna har dock inte höga ekologiska värden utan i huvudsak rekreativa.” Detta stämmer ju dock inte överens med det faktum att Sörbyskogen omfattar mer än 55 sällsynta och fridlysta arter, varav vissa är skyddade enligt EU-lag.

Jag får inte ihop detta. Sörbyskogen innehåller ekologiskt höga värden men ändå menar kommunen i sitt planprogram att det INTE finns höga naturvärden, och att skogen därmed kan bebyggas. Far Örebro kommun med osanning eller handlar det om okunskap?

Det är så många människor, djur och växter som älskar gamla Sörbyskogen.

Örebro kommun, följ lagen och låt den vara kvar! #räddasörbyskogen

”Lisa”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel