Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var stolt över att bidra till ett hållbart samhälle

Svar på insändaren ”Solceller blev ingen lysande affär” i NA 1 juli.

Solhagen i Torphyttan är Linde energis första satsning på lokalproducerad solenergi i större skala. Vårt erbjudande – att abonnera på solpaneler – riktar sig framför allt till dem som vill göra en aktiv insats för ett hållbart samhälle.

Våra solabonnenter får varje månad en ekonomisk ersättning, som baserar sig på Solhagens elproduktion och månadens aktuella elpris.

Vår främsta uppgift nu är att maximera Solhagens elproduktion.

Under sitt första år har Solhagen producerat mer än planerat. Elpriset är dock inget som Linde energi kan påverka. Det första halvåret kännetecknades av låga marknadspriser på el, vilket påverkade intäkten. Viktigt att poängtera är att elproduktionen är beroende av solinstrålningen, som varierar över året.

Vår bedömning är att det ekonomiska värdet för de första tolv månaderna blir cirka 200 kr i återbäring.

När vi summerar tio månaders elproduktion för våra solabonnenter återstår två månader med hög solinstrålning. Vår bedömning är att det ekonomiska värdet för de första tolv månaderna blir cirka 200 kr i återbäring.

Att abonnera på en solpanel kostar cirka 226 kr per år.

Ser vi på frågan ur ett rent ekonomiskt perspektiv är det mer gynnsamt för oss att baka in Solhagens elproduktion i vår produktionsmix och sälja den på den öppna elmarknaden. Men då faller vår idé om att skapa förutsättningar för alla att satsa på lokalproducerad solel.

Vår förhoppning är att du som abonnerar på solpaneler i Solhagen känner stolthet för att du med en aktiv handling bidrar till ett hållbart samhälle, utan alltför stor ekonomisk insats.

Jens Isemo

vd på Linde energi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel