Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våra värderingar ligger i vågskålen i EU-valet

Annons

Valet till Europaparlamentet den 26 maj är ett värderingsval. Högerextrema krafter i EU har som mål att attackera demokratin och rättsstaten, de förnekar klimathotet och angriper den fria akademin och kvinnors rättigheter. Vi vill värna demokratin och se till att EU möter klimatutmaningen med mer kunskap.

Trots en överväldigande konsensus inom forskarvärlden om att vi människor påverkar klimatet så finns det fortfarande de som tvivlar på detta. Vi socialdemokrater står upp mot högerpopulismen – också när den förnekar människans påverkan på klimatet eller försöker styra eller tysta forskningen. Vi tar vår tids ödesfråga på allvar och vill växla upp arbetet för en rättvis klimatomställning där ingen lämnas efter när samhället ställer om.

...den akademiska friheten, forskares rätt att utan yttre inblandning fritt bedriva undervisning och forskning, minskar runtom i Europa

Hela samhället har ett gemensamt ansvar i att minska klimatutsläppen. Det är bra att människor går före och gör egna insatser men det kommer inte räcka. Omställningen kan aldrig klaras enbart med individuella insatser för att minska flygande eller köttätande. Det kommer att krävas systeminsatser i hela samhället. Politikerna måste gå före och ta ansvar genom tuffare lagstiftning, miljöskatter och stöd till klimatsmarta lösningar.

För att lyckas med detta krävs mer kunskap och nya genombrott. Men den akademiska friheten, forskares rätt att utan yttre inblandning fritt bedriva undervisning och forskning, minskar runtom i Europa. De senaste åren har vi sett en oroväckande utveckling i Ungern, Polen, Makedonien, Serbien och Tjeckien . Samtidigt som krafter på den yttersta högerkanten försöker bortförklara klimathotet och sprider falska nyheter.

...det kräver att EU lägger sina forskningspengar på rätt saker och en grund i fri forskning.

Socialdemokraterna vill stärka och värna forskningen inom EU för att möjliggöra en rättvis klimatomställning. Inom ramen för en återhållsam EU-budget ska därför andelen som går till forskning öka. Vi vill säkra sjösättningen av världens största forskningsprogram, Horizon Europe. Något som beräknas kunna skapa 100 000 nya jobb och säkra Europa som stark forskningskontinent. Men det kräver att EU lägger sina forskningspengar på rätt saker och en grund i fri forskning.

Forskningspengar som fördelas via programmet måste gå till fri forskning av högsta kvalitet. Jämställdhet inom forskningen ska främjas och högsta kvalitet på forskningen ska vara en ledstjärna. Forskningsprogrammet ska ha FN:s globala hållbarhetsmål som riktmärke och kraftsamla resurser för att skapa en rättvis klimatomställning som inte slår mot vanligt folks vardag. Här behöver också resurser prioriteras till forskning som möter klimatutmaningen. Det kan handla om forskning för att minska koldioxidutsläppen i städerna, för rena och plastfria hav, för hållbara batterier och för förnyelsebar energi.

Vi socialdemokrater står upp mot högerpoulismen – också när den förnekar mänsklig påverkan på klimatet.

Europaparlamentsvalet i år är viktigare än någonsin. Vi ser hur högerextrema partier tar plats i Europa, hur de sprider desinformation och hur de inskränker den fria forskningen och akademin. Vi socialdemokrater står upp mot högerpoulismen – också när den förnekar mänsklig påverkan på klimatet.

Socialdemokraterna står för ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Att ha en politik för att hantera klimatförändringarna är självklart en viktig del i detta.

Den 26 maj gör du ditt val. Rösta på ett Europa som stärker den svenska modellen. Rösta på ett Europa som tar tag i klimathotet och de stora utmaningarna och inte ryggar tillbaka. Rösta på Socialdemokraterna!

Matilda Ernkrans

Socialdemokraterna, minister för högre utbildning och forskning

Jytte Guteland

Socialdemokraterna, Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons