Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vård och omsorg är viktigast för Margareta

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Det här är NA:s intervjuserie inför höstens kommunval. Temat är nya namn på valsedeln. Här är det Margareta Andergard (FP) från Lindesberg som porträtteras.

Margareta Andergard, 51 år, har vetat länge var hon står i politiken men blev aktiv ganska nyligen.

– Jag har växt upp med politik eftersom släktingar och min far Evert var engagerade. Jag har ett stort samhällsintresse men har ändå inte trott att jag skulle hålla på med politik, säger Margareta Andergard som sedan i höstas är ledamot av kyrkofullmäktige.

– För några år sedan hamnade jag vid ett slags vägskäl i livet och bestämde mig då för att bli aktiv.

Med 30 års erfarenhet av vård och omsorg är det här hon har sina hjärtefrågor.

– Det är också frågor som Folkpartiet tydligt driver. Det handlar om omsorgen om människor och att alla har lika stor rätt till hjälp.

Vilken landsbygdspolitik vill du driva?

– Vi måste värna den. Folk måste kunna bo kvar i kommunens utkanter. Här är skolfrågan viktig. Vi måste se till att skolor i Löa, Fellingsbro, Ramsberg och Rockhammar blir kvar och att barnen slipper långa resvägar. Dessutom blir inte skolklasserna så stora om små skolor får vara kvar.

Vem ska ta ansvar för bostadsbristen, och vad vill du göra åt den?

– Den är akut. Det är en fråga där både privata och offentliga aktörer har ansvar. Att fatta beslut och bygga tar för lång tid. Risken är både att folk flyttar härifrån och att ungdomar blir kvar hos föräldrarna. Vi måste bygga billigare bostäder för ungdomar. Om vi inte klarar det blir det bara äldre kvar och det oroar mig.

Var står du i frågan om det omdiskuterade stadsnätet?

– Jag tror att det kunde ha gjorts på ett annat sätt. Men jag är inte så insatt i detaljerna.

Hur ska det skapas fler jobb i Lindesberg?

– Det måste bli bättre för företagarna. De törs inte anställa. I dag måste man själv vara drivande för att få vara med i arbetsmarknadsåtgärder. Det är lätt att tappa gnistan. Den som inte är drivande måste få hjälp.

Hur tycker du invandrings- och asylpolitiken skulle kunna bli bättre?

– Människors lika värde och rätt till lika behandling är självklar. Jag har inte hunnit sätta mig in i detaljerna kring flyktingmottagandet.

Vad vill du göra för att förbättra skolan, vården och omrsorgen?

– Jag skulle gärna se att fler alternativ utvecklas i Lindesbergs vård och omsorg och att lagen om valfrihet införs. Det har Folkpartiet jobbat mycket för. Vi måste satsa på kärnämnena, få upp lärarlönerna och undvika att lägga ner program på Lindeskolan. Satsningen på karriärtjänster för lärare är bra. Det kanske man skulle kunna pröva också i vården och andra yrken.

Om en helt egen fråga:

– Det åks mycket med A-traktorer etcetera i centrala Lindesberg. Jag har själv tre tonårssöner. De och kompisarna pratar om att det behövs någonstans där de kan köra.