Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värdefull erfarenhet betalades med smärta

Redan på väg till matchen fanns tecken som tydde på att detta inte skulle bli en vanlig match.

När vi skulle ta oss till planen i Belek utanför Antalya blev jag och Herman stoppade på en smal grusväg av en stor traktor och en ännu större lastbil. Här var det tvärstopp. Fram kom en vägarbetare som inte pratade ett ord engelska (det gör ingen här nere i Turkiet) och skakar på huvudet när vi visar att vi måste förbi. Till slut lyckades både lastbilen och traktorn backa undan (fortfarande oklart hur eftersom det var träsk och diken på sidan av vägen) och vi kom fram till matchen med förhållandevis god marginal.

Så fort matchen var i gång fattade alla som var där att det här ryska laget inte kommer att lägga några fingrar emellan. Det var stenhårda glidtacklingar överallt och stämningen bland ÖSK-spelare och ledare blev allt mer uppgiven när domarna behöll korten i fickan. ÖSK lyfte mest långt i första halvlek och vem kan egentligen klandra dem. Så fort bollen försökte vårdas på marken kom ryska dobbar i full kraft mot vaderna.

Den som försökte, och som förresten alltid försöker, vårda bollen var Nordin Gerzic. Mittfältskreatören är på väg tillbaka med besked efter sina sjukdomsproblem under vintern och har börjat varvat upp rejält inför allsvenska premiären. Viktigt för ÖSK. Och ännu viktigare att kunde gå till spelarbussen utan hjälp av kryckor efter matchen. Redan tidigt visade han sin frustration mot domarna genom att skjuta iväg en boll efter uteblivet domslut. Men efter det höll han sig lugn trots alla kapningar han utsattes för i 90 minuter. Det ska han ha all respekt för. Tror nämligen inte att många andra spelare hade klarat av det.

Den hetsiga stämningen kulminerade när ryska bänken reste sig upp för att ge sig in i en hetsig diskussion med ÖSK-spelarna. Ett tag såg det ut att spåra totalt men båda sidorna kunde lugna ner sig och fullfölja matchen. Allt hade kunnat sluta mycket värre men ÖSK klarade sig på något sätt utan skador. Och blev dessutom en lektion rikare. När ÖSK-ledningen nobbade svenskt motstånd var det av precis den här anledningen. Nu är laget förberett på vad som helst inför Europa-spelet. Ingenting kan överraska i form av hårt spel efter den här matchen och även om det kostade lite smärta så är det en erfarenhet som kan bli hur värdefull som helst.

Dessutom gjorde ÖSK en bra match försvarsmässigt och klarade provet mot ett starkt motstånd. Straffen som gav ryssarnas ledningsmål var väl minst sagt diskutabel.

Däremot slarvade ÖSK lite i markeringen vid segermålet, men det var å andra sidan en väl avvägd frispark och en bra nick.

På förhand var det annars Kushtrim Lushtaku som var den mest intressanta ÖSK-spelaren. Han har imponerat på träningarna här nere men fick precis som övriga ÖSK-anfallare inte ut mycket den här gången. Men det kommer nya matcher för honom, var så säkra.