Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdnadsbidraget kostar 800 000 kronor

Kommunstyrelsen har på nytt beslutat att införa vårdnadsbidrag Lekebergs kommun.Kostnaden för nästa år uppskattas till 800 000 kronor.I år blir kostnaden ungefär hälften.

Annons

Vårdnadsbidrag skall införas från den 1 juli 2010. Majoriteten i kommunfullmäktige kommer att driva igenom beslutet på nytt den 8 april eftersom det blev fel i beslutsordningen förra gången. Förvaltningschef Niklas Lundberg har räknat på vad det kommer att kosta att införa vårdnadsbidraget. Han menar dock att det finns flera svårigheter förenade med försök att i förväg bedöma de ekonomiska effekterna. Allt hänger på hur stor andel av familjerna som är intresserade och hur stor andel av de intresserade som uppfyller villkoren. Och skulle dessa familjer annars ha skrivit in barnen i förskoleverksamhet?

Kan bli dyrare

Niklas Lundberg har haft kontakt med två kommuner som någorlunda liknar Lekeberg och har infört vårdnadsbidrag. I den ena kommunen har efterfrågenivån varit 4,6 procent.I den andra kommunen har efterfrågan varit 11 procent. Översatt till ”Lekebergs-nivå” skulle det handla om 9–10 barn alternativt 22–23 barn och kostnaden cirka 350 000 kronor per år respektive cirka 800 000 kronor per år.

– Utifrån de här jämförelserna tror vi att pengarna räcker. Jag är övertygad om att kultur- och bildningsnämnden klarar kostnaden, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Hult (C).

– Jag tror att kalkylen kan vara i underkant så kostnaden blir högre, säger oppositionsrådet Kjell Ed-lund (S).

Majoriteten i kommunstyrelsen antog förslaget om vårdnadsbidrag under tisdagen. Alla Socialdemokrater reserverade sig.

– Vi vill inte genomföra vårdnadsbidrag av ideologiska och ekonomiska skäl. Vi vill se en utbyggd föräldraförsäkring i stället, säger Kjell Edlund.

Peter Eriksson

Annons