Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdpersonal känner oro över tillgången på skyddsutrustning

Enligt en enkätundersökning som Kommunal har gjort i början av maj rapporterar 68 procent av svarande skyddsombud i Västra Svealand att personalen inom äldreomsorgen känner oro över tillgången till skyddsutrustning. Och en fjärdedel, 26 procent av svarande skyddsombuden i äldreomsorgen, svarar att det inte finns skyddsutrustning för att skydda sig själv och omsorgstagare från smitta på arbetsplatsen. Det är oacceptabelt.

Det är livsviktigt att alla medlemmar också får ta del av alla rutiner och handlingsplaner kring covid-19.

Utifrån LSS-verksamheten har sektionen gjort en egen enkät undersökning bland skyddsombuden, det är 50 procent som har svarat. Där är de en oro kring tillgång till skyddsutrustning.

Arbetsgivarna måste garantera en säker arbetsmiljö för de som arbetar inom vård och omsorg. Personalen som arbetar med personer som misstänks ha eller har konstaterad covid-19 måste ha tillgång till personlig skyddsutrustning. Det är livsviktigt att alla medlemmar också får ta del av alla rutiner och handlingsplaner kring covid-19. Alla ska ha rätt att känna sig trygg på jobbet! Därför driver vi i Kommunal dessa frågor:

Arbetsgivaren ska tillhandahålla arbetskläder med kort ärm. Det ska finnas omklädningsrum för personalen. Om något av detta saknas uppmanar vi skyddsombuden att omedelbart lägga en begäran, en 6:6 a-anmälan, till arbetsgivaren.

Vi kräver att arbetsgivaren utbildar personal i basala hygienrutiner och att man förtydligar instrukti oner kring hur man tar av och på skyddskläder.

Vi kräver att vid misstänkt smitta eller vid smitta skall minst visir och munskydd IIR användas.

Om skyddskläder och personlig skyddsutrustning saknas vid vård av en covid-19 sjuk vård- eller omsorgstagare, blir det skyddsstopp.

Expertmyndigheterna måste bli tydligare med sina riktlinjer när det gäller skyddsutrustning.

Vi ska inte tvingas välja mellan vår egen hälsa och omsorgen om de som vi har hand om.

Att vi vård- och omsorgsanställda som just nu bär Sverige genom den här krisen ska behöva kämpa för något så grundläggande som att få nödvändiga skydd för att vara trygga på arbetet är en skam. Vi gör vårt, vi kämpar i frontlinjen för de äldre och personer inom LSS-verksamheten mot pandemin.

Vi ska inte tvingas välja mellan vår egen hälsa och omsorgen om de som vi har hand om. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta sitt ansvar. Dessutom är det bästa sättet att förhindra smittspridning nu att skydda oss som skyddar de mest sköra äldre.

Vi i Kommunal har påpekat bristerna i personalens förutsättningar länge. Och vi tycker det är obegripligt att arbetsgivare och ansvariga myndigheter nu förvånas över läget.

Britt-Marie Balaj

ordförande Kommunal Vård och Omsorg Örebro

Inger Westerberg

vice ordförande Kommunal Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel