Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våren har kommit till Sverige

Trots en kall och snörik vinter har våren kommit till sydligaste Sverige.

Annons

Det gjorde den redan den 25 februari i Falsterbo, Malmö och Lund i Skåne, enligt SMHI. Det är precis enligt tidtabellen.

– Exemplet Lund visar att våren inte behöver bli sen efter en snörik och kall vinter. Prognoser visar dock att våren inte klarar att avancera norrut de närmaste dagarna, säger meteorologen Anna Österman.

Anledningen till att det dröjt ända till nu innan SMHI kunnat slå fast att våren kom förra veckan är att definitionen på vår är sju dagar i rad med en medeltemperatur över noll grader. I exemplet Lund började denna sjudagarsperiod alltså den 25 februari.

För Örebros del kommer våren med stor sannolikhet att dröja ytterligare en tid. De närmaste dagarna spår SMHI rejäl med minusgrader kvällar och nätter och något mildare dagtid. Statistiskt sett är det inte onormalt. Våren anländer normalt till Örebro mellan den 20 och den 25 mars.