Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våren på frammarsch

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

1 april var det lite kallare än normalt i Norrbottens län, Uppland samt längs Roslagskusten men annars har april bjudit på temperaturöverskott.

Det har flera gånger rört sig om ca 5 grader varmare än normalt och i den här milda luften har våren snabbt avancerade upp över Svealand och stora delar av Norrland. I östra Svealand var våren lite tidig då den kom redan den 8 mars. I Norrland kom våren ungefär en vecka tidigare i år jämfört med förra året. Normal ankomsttid för våren i Norrlands inland ligger mellan 10 och 20 april så den blev lite tidig i år men det är inget ovanligt. Ska vi titta på en tidig vår för Norrland behöver vi bara gå tillbaka till 2007 då våren kom till södra och mellersta Norrlands kust och inland redan i mitten av mars.

Jag tror att det var i slutet av mars som jag fick frågan av en journalist hur det gick med sommaren. Det var en aning för tidigt med sådana frågor! Normalt sett kommer sommaren ungefär 2 veckor in i maj i Skåne och längs västkusten för att sedan snabbt avancera norrut över landet. Om sommaren håller tidtabellen i år återstår att se.