Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför är det så dyrt att laga tänderna hos Folktandvården i Region Örebro?

Av någon anledning så hör inte tandvård till kroppen, vilket gör att det är vansinnigt dyrt att gå till tandläkaren. Speciellt hos folktandvården i Örebro som ligger i topp inom avgiftsligan i Sverige. Jag tappade en bit fyllning av en gammal lagning, det kostade mig 2085 kr. 590 kr för att tandläkaren tittade på tanden och tittade på en gammal röntgenbild (tog högst 2 min) och 1495 för själva lagningen. Enligt referenspriset (som talar om vad ett normalpris för en behandling kan vara och tar hänsyn till hela behandlingskostnaden, https://www.tlv.se/tandvard/referensprislista.html) skulle det hela kosta 1530 kr, det vill säga en prissklillnad på 555 kr eller mer än en fjärdedel dyrare, just för att det är i Örebro. För ett år sedan lagade jag en annan tand, den kostade mig då 1050 kr (ref pris 760 kr).

Det finns ett högkostnadsskydd inom tandvården som träder i kraft när man betalt 3000 kr under ett år. Men, där skiljer sig också tandvården från övrig vård – man får inte ett stämpelkort eller ser på kvittot hur man ligger till med kostnad och tid, inte ens på fakturan framgår hur mycket man betalt eller hur länge perioden sträcker sig. Det vill säga två besök inom en månad kan hamna inom olika perioder. Folktandvården i Örebro har en av Sveriges dyraste priser, det skiljer stort mellan referenspris och det som pris som tas ut. Varför tycker politikerna i Region Örebro län att Örebroarna inte ska få vara fina i mun?

”Bättre”

Örebro

Svar direkt:

Vi är medvetna att vi har en något högre prisnivå än snittet i Sverige och arbetar också på att åtgärda detta ...

Tråkigt att du är missnöjd med priserna hos Folktandvården. Finansieringen för vuxentandvård skiljer sig mot övrig sjukvård precis som du påpekar, men för att den vanliga vuxentandvården ska ingå i sjukvårdens avgiftssystem behövs ett beslut på regeringsnivå. Ett generellt införande av samma patientavgift hos tandläkare som inom övriga hälso- och sjukvården har riksdagen i dagsläget sagt nej till, detta på grund av de höga kostnader det skulle innebära för staten.

Vi lägger dock en hel del skattemedel även i tandvården bland annat på barntandvård, till och med det år du fyller 23 år är tandvården kostnadsfri. Därefter gäller vuxentandvård som till största delen finansieras genom patientavgifter och av det statliga tandvårdsstödet. Det innebär att du som patient inte betalar den fullständiga kostnaden för tandvården. En viss del av tandvården ersätts av ett statligt tandvårdsstöd som består av ett allmänt tandvårdsbidrag och ett högkostnadsskydd. I vissa fall har patienter med särskilda behov rätt till Region Örebro läns tandvårdsstöd, då avgiften räknas in i högkostnadsskyddet.

Du hänvisade till referenspriset, det är Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket (TLV) som beslutar om referenspriser för de tandvårdsåtgärder som ingår i det statliga tandvårdsstödet. Precis som du noterar har vuxentandvården fri prissättning. Samma åtgärd kan därför kosta olika mycket hos olika tandläkare. Privattandläkarna sätter själva sina priser, medan Region Örebro läns folktandvårds prislista fastställs av regionfullmäktige. Just nu pågår en utredning för att nationellt skapa riktlinjer för en jämlik tandvård. Den är omfattande och beräknas vara färdig våren 2021. Den berör en del av det du påtalar och ska bli mycket spännande att ta del av.

Vi är medvetna att vi har en något högre prisnivå än snittet i Sverige och arbetar också på att åtgärda detta i kommande prislistor. Samtidigt är vi mycket stolta över att kompetens- och servicenivån är hög, vilket många patienter värderar högt.

Jag tror att alla politiker vill att du ska ha välmående tänder och fortsätta att gå till Folktandvården när du behöver.

Maria Comstedt

ordförande i folktandvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel