Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför är det så mycket dyrare att bygga bostäder i Sverige?

Varför blir priset på en färdigställd bostad i Tyskland cirka hälften av vad det blir i Sverige? Under de senaste valkampanjerna i Sverige har man pläderat för att man ska bygga billiga lägenheter som folk har råd att bo i, vilket inte är svårt att hålla med om.

Jag har i detta fall särskilt noterat att Vänsterpartiet förespråkat att det ska byggas billiga bostäder. Visst har man stått vid sitt ord att bygga lägenheter. Men man kan knappast påstå att vänstern har hållit ord då det gäller att få fram billiga nybyggda bostäder. Jag kan inte heller påstå att något annat parti varit ivrigt i att försöka få till priser på färdigbyggda lägenheter som är jämförbara med Tyskland.

Man har anledning att fråga sig varför det blir så dyrt att producera nybyggda fastigheter i Sverige. Rent personligen har jag ingen förklaring.

Jag är pensionär och har bil, vilket inte är gratis, och står ibland inför att köpa någon reservdel till bilen. Väljer man då att köpa reservdelen från Tyskland, blir priset från en tredjedel till knappt hälften. Så det är inte bara byggbranschen som är dyrare i Sverige än i Tyskland.

Det måste helt enkelt vara något systemfel som gör det dyrt i Sverige, vilket måste rättas till. Det är på sin plats att våra politiker justerar detta, innan de kommer med att vi ska bygga diverse fastigheter som ska användas till olika verksamheter. Jag vill med andra ord inte höra från våra politiker att vi ska bygga diverse fastigheter innan detta systemfel, som gör att det är märkbart dyrare att bygga i Sverige än i Tyskland, blivit tillrättalagt.

De höga kostnaderna går inte bara att kompensera med högre hyror, skatter och andra avgifter, av den enkla anledningen att höjda avgifter drabbar de sämre bemedlade, som fattigpensionärer, sjuka, barnfamiljer och arbetslösa hårt. Det tär även på andra verksamheter som vårt samhälle bör stå för grundkostnaderna för.

Det här låter i vissa öron kanske som att jag är en besserwisser. Den uppfattningen får man ha om mig om man så önskar. Men det tänkesättet justerar inte dessa priser till det bättre, vilket då drabbar de sämst bemedlade hårdast. Observera att jag inte har påstått att det är lätt att rätta till detta problem. Jag vill också göra gällande att höga kostnader inte är lätta att bära för de sämre bemedlade.

Anders L. Larsson

Laxå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel