Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför är örebroares liv mindre värt?

De ledande i Region Örebro län har under ett antal år förhalat att ta beslut om att införa att fler kan hjälpa fler att överleva plötsliga hjärtstopp. Jag ställer frågan varför är Örebroares liv värda mindre än till exempel innevånarna i Södermanland eller Västmanland. Jag pratat om det som började som ett projekt i Stockholm och som sedan har spridit sig över landet och som inte längre är ett projekt utan verklighet. Jag talar om SMS-livräddare.

Tidiga insatser vid hjärtstopp räddar liv, och det är inte bara vi som säger att det här är viktigt. Internationell forskning pekar på vinsterna med att införande frivilliga livräddare i samhället. När man inom sjukvården hela tiden arbetar med budgetunderskott så vore det smakfullt att se till att personer får hjälp tidigt i vårdkedjan då kan man även räkna in de anhöriga som behöver vård efter ett tragiskt besked.

Antalet SMS-livräddare i Sverige är cirka 76 000 och de kan serva cirka 5 500 000.

Sju regioner i Sverige är anslutna, och fler är på väg. Systemet är anslutet i Region Blekinge, Kronoberg, Stockholm, Sörmland, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland Varför inte Region Örebro län?

Under 2019 larmade SOS Alarm ut frivilliga sms-livräddare till 1 230 misstänkta hjärtstopp i Region Stockholm. I 46 procent av fallen var frivilliga sms-livräddare på plats före ambulans och kunde påbörja livräddande insatser.

Tidiga insatser räddar liv och 16 av de drabbade fick en bättre chans att överleva tack vare att de defibrillerades av en frivillig livräddare innan ambulans kom till platsen.

De styrande i Region Örebro måste kliva fram och förstå att detta måste bli en verklighet även för innevånarna i Örebro län så att dessa kan känna sig trygga och veta att hjälp är på väg.

Antalet SMS-livräddare i Sverige är cirka 76 000 och de kan serva cirka 5 500 000.

Jag som Liberal ska göra vad jag kan för att påverka de styrande i Region Örebro län att införa denna utmärkta lösning för att fler innevånare i Örebro län ska ha bättre förutsättningar för att överleva för jag kan inte acceptera att vissa regioner värderar sina medmänniskor högre än andra regioner gör.

Det skulle vara intressant att få höra argumenten till varför Region Örebro län inte vill ge sina innevånare en bättre chans utan att det kostar några större summor.

Kom igen nu Regionen nu tar vi steget och hjälper människorna i Örebro att leva längre.

Tommy Sjöstrand

Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel