Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför får folkets mening demokratin i gungning?

 
Diskussionerna kring Laxå bruks miljöåtervinning
Visa alla artiklar

Svar

Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande politikern Sara Pettersson (MP), har i egenskap av företrädare för Laxå kommun polisanmält mig. Jag, i egenskap av privatperson och boende i Röfors, har anmälts för vad jag tror ska rubriceras som förtal. Detta sedan jag sagt att situationen i Röfors är en konsekvens av ”inkompetens och korruption, både hos politiker och tjänstemän” i en tidningsartikel.

Vi har gjort över 80 anmälningar, överklagningar, vi har tillskrivit KF-politiker, bygg och miljönämndsledamöter men högarna bara växer.

Jag har under ett års tid sett min hemort Röfors förändras från vilsam idyll med fågelkvitter och orörd natur till en industrizon av dammoln, ihållande buller, tung lastbilstrafik, stank från rötslam och tiotusentals ton av rivningsmaterial från Stockholm. Ett företag har etablerat sin bullrande, dammande, stinkande och nedskräpande verksamhet i rekordfart, alldeles intill människors bostäder. Sydvästvindarna drar med sig mängder av plast och damm som sprids över hela vår by.

Vi Röforsbor har klagat till myndigheterna från dag ett. Vi har gjort över 80 anmälningar, överklagningar, vi har tillskrivit KF-politiker, bygg och miljönämndsledamöter men högarna bara växer. Företaget bokstavligen sket på oss med 120 ton stinkande rötslam i påskas. KS-ordföranden säger så sent som häromdagen som svar på mail från företaget att han stöttar deras verksamhet. Jag kan inte bara stå och titta på när detta händer.

Jag har sagt det flera gånger i debatten tidigare och jag säger igen, ge oss en bättre förklaring.

Vilken person som bär ansvaret för att det får ske vet jag inte, och det har jag heller aldrig sagt att jag vet. Men jag vet att de som bestämmer över vad som händer här är både politiker och tjänstemän.

Att inte politikerna eller tjänstemännen gör något åt det som händer tror jag antingen beror på att man:

1. sett mellan fingrarna på företagets destruktiva verksamhet och särbehandlat det, alltså korruption

2. inte vet hur man ska hantera det, alltså inkompetens.

Eller en blandning av båda. Därför svarade jag så när jag fick frågan om vad jag tyckte om rötslammet som låg i Röfors över påsk, av NA. Jag har sagt det flera gånger i debatten tidigare och jag säger igen, ge oss en bättre förklaring.

Att som 70 år gammal Röforsbo få som svar att bli anmäld av en företrädare för kommunen för att ha sagt sin åsikt känns föraktfullt. Varför ska man bli polisanmäld när man säger vad man tycker till media? Jag vill att det ska vara yttrandefrihet i kommunen jag lever i, Har man inte argument är det inte så smart att som kommun att ta till polisanmälan. Det är inte demokrati för mig men tydligen för kommunledningen.

Björn Brohmée

Röforsbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel