Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför försvara politikers ekonomiska förmåner?

Svar

... till Lars Strömans ledare i NA 22 april.

Lars Ströman tycker inte det är upprörande att Per-Åke Sörman får 60 000 kr i månaden som ”övergångsersättning” trots att han har jobb, och tydligen till och med ett och ett halvt jobb.

Lars Ströman tyckte tidigare att det inte var upprörande att kommunalråden får besluta tillsammans om sina lönenivåer och regelbundet höjer sina löner.

Den stora frågan blir varför Lars Ströman försvarar politikerna löner och ekonomiska förmåner på detta sätt?

Vi kan nog konstatera att det finns en hel del yrkesgrupper som är utsatta för hot och våld men ändå inte själva får bestämma sina löner ...

Svaret kan vara att Lars Ströman verkar tro att kommunalrådsposten är den mest utsatta yrkesrollen i Sverige. Lars Ströman brukar motivera detta med att politikerna säger att de är väldigt utsatta för hot och våld.

Vi kan nog konstatera att det finns en hel del yrkesgrupper som är utsatta för hot och våld men ändå inte själva får bestämma sina löner eller övergångsersättningar själva. Till exempel socialsekreterare. Polisyrket kan nog också vara ett rätt hårt jobb på många sätt. Till exempel risk för fysisk skada, våld och hot. Det ligger i jobbets natur. De skulle nog också vilja bestämma sina löner.

Nästa argument är att kommunalråd kan bli av med jobbet på några timmar. Om det skulle inträffa så finns det nog orsaker. Typ att man begått en brottslig handling. Om Lars Ströman har andra exempel får han gärna redovisa dessa. I det aktuella fallet har avgången föregåtts av interna förhandlingar under längre tid.

Många har ju dessutom tjänstledigt från sitt tidigare jobb.

Att det ska inte ska vara en stor nackdel i livet för en person att bli kommunalråd är rätt självklart. Men när besluten om lönenivåer, ekonomiska förmåner och andra saker som normalt beslutas i förhandlingar mellan arbetsgivare och löntagares företrädare blir en sak för de som uppbär förmånerna att besluta om, då är något fel. Speciellt om man faktiskt beslutar på ett sätt som gagnar beslutsfattarna på ett sätt som ger stora ekonomiska förmåner. Utan insyn. Utan kontroll.

Och om kommunalrådet inte sköter sitt jobb, eller väljer att lämna jobbet för att studera så kan kommunalrådet få hög lön för att studera, vara ledig, eller dubbel lön om man börjar jobba. Många har ju dessutom tjänstledigt från sitt tidigare jobb. Då är man knappast i ”omställning” eller riskerar att göra ekonomisk förlust på sitt uppdrag. Fast en sak är säker. I Örebro har en del av kommunalråden klart högre löner i det uppdraget än i sina tidigare jobb.

Vi ger dem uppdrag att företräda medborgarna!

Så om övergångsersättningen är för att man ska kunna fylla på sitt lönekonto på samma sätt som när man hade sitt politiska jobb, även om man går tillbaka till jobb med lägre lön eller till studier så finns det ju grund för att man får behålla sin kommunalrådslön. Och så får kommunen, alltså skattebetalarna, betala dubbla löner för som i exemplet Centerpartiets kommunalrådsposter.

Det är upprörande att Lars Ströman vill sätta på sig ”bestämmandemössan” och tala om för människor i allmänhet att de har ”fel” när de anser att våra politiska företrädare ska göra ett jobb och inte en ekonomisk karriär. Det är inte därför vi väljer våra företrädare vid allmänna val! Vi ger dem uppdrag att företräda medborgarna!

Hannah Ljung

Örebro

Svar direkt:

Nej, jag står inte med en ”bestämmandemössa” om vad folk får tycka. Det påståendet är bara löjligt. Men jag lägger fram ett antal argument till varför det bör finnas ett omställningsstöd till politiker som får sparken. Jag kan tycka att det är lite trist att Hannah Ljung inte ens bemödat sig att läsa texten, där det framgår att det borde finnas ett avräkningssystem, om den berörda personen får ett arbete.

Lars Ströman

politisk redaktör, NA

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel