Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför lägger Socialdemokraterna ner Ramshyttans skola?

Artikel 27 av 30
Skolnedläggningar i Lindesberg kommun
Visa alla artiklar

Annons

När min familj flyttade till Lindesberg 1967 började jag engagera mig politiskt och blev ordförande för SSU i Lindesberg. Det var hög arbetslöshet i Lindesberg, då flertalet fabriker inom skoindustrin hade gått i konkurs. Vi unga hade idéer hur Lindesberg skulle utvecklas och vi ställde upp med en egen ungdomslista till fullmäktige 1970. Till och med statsminister Olof Palme kom på besök till vår SSU-lokal och gav oss uppmuntrande råd inför valet.

Även de styrande socialdemokraterna ville investera i framtiden och lyckades locka hit Volvo. Detta blev ett lyft för staden.

Volvo, numera Meritor, sysselsätter idag 1 000 personer. Det har utvecklat centrala Lindesberg. Men hur går det för landsbygden i kommunen?

Det är uppenbart att skolpolitikerna i Lindesberg inte tagit del av forskningen kring småskolor i Norge och Finland.

Numera bor jag på en annan ort, men besöker Lindesberg regelbundet. I fjol fick jag reda på att på att Ramshyttans skola skulle läggas ner. Det är uppenbart att skolpolitikerna i Lindesberg inte tagit del av forskningen kring småskolor i Norge och Finland. Även i Sverige bekräftar Gerd Pettersons avhandling omfattande 56 glesbygdsskolor att små skolor är bra för eleverna.

Därför åkte jag till Ramsberg och fick flera goda förslag hur man kunde rädda skolan. Varför inte göra ett större upptagningsområde med egna skolskjutsar, som friskolorna gör? Varför inte samarbeta med Skinnskattebergs kommun? Varför inte bedriva naturvetenskapliga kurser med Grimsö? Måste skolbyggnadens hyra per år vara högre än bruksvärdet av byggnaden? Varför inte informera föräldrar att det finns en skola som passar barn, som behöver lugn och ro? Varför inte bilda en intraprenadverksamhet i Ramsberg?

Det socialdemokratiska partiet skiljer sig idag markant från min ungdomstid. Nu verkar socialdemokraterna i Lindesberg arbeta för att avveckla landsbygden istället för att utveckla hela kommunen, som socialdemokraterna gjorde när jag bodde i Lindesberg.

Kjell Söderberg

Ramsjö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel