Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför sänder NA live?

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Är det rätt att sända tv direkt framför ett brinnande hus? Eller att rapportera live från en dödsolycka? Frågorna är riktade mot NA och har diskuterats flitigt på sociala medier de senaste veckorna. Orsaken är två tragiska händelser där vi snabbt varit på plats och direktsänt på na.se. Några ifrågasätter varför vi sänder live och menar att det är oetiskt.

Medievanorna har förändrats dramatiskt på senare år. Allt fler använder mobiltelefonen för att ta del av nyheter. Det gör också att fler vill veta mer, snabbare och helst direkt när det händer. Det är en av anledningarna till att NA inte bara är en tidning utan ett mediehus som publicerar nyheter i många olika medier dygnet runt året runt.

Just direktsändningar har därför blivit allt vanligare. När en olycka sker, ett hus brinner eller när det är en stor händelse med mycket folk på stan så är vi på plats och sänder tv direkt ut på na.se i datorer, på läsplattor och i mobiler.

När den numera riksbekanta granaten sprängdes i Dalkarlsberg i veckan så sände na.se live i två timmar och tio minuter. Sändningen pendlade mellan en programledare i studion och våra reportrar på plats i Dalkarlsberg. Tusentals följde direktsändningen och totalt visades onsdagens inslag 34 000 gånger.

Vi har alltid bevakat olyckor och bränder. Förr blev det en artikel med bild i tidningen på brinnande hus. Det var aldrig någon som ifrågasatte det. Numera sänder de flesta medier direkt vid riktigt stora händelser. Ingen ifrågasätter om Sveriges Radio och Sveriges Television är på plats. Det är medier som är förknippade med livesändningar. Men det är mer ovant att se NA på plats med filmkamera även om NA-tv har funnits i över tio år.

Direktsändning från dödsolycka: Dödsolycka vid Järle när hjullastare gled ner i ån

Direktsändning från brand: Villa brann ner i Kåvi

En viktig del i journalistiken är att skildra det som händer här och nu i samhället. Om tågtrafiken står stilla eller E 20 är helt blockerad vill folk veta varför? Om det brinner någonstans har människor rätt att veta var det är och vad det är som hänt. Därför är vi på plats.

Oavsett vilket media vi jobbar med så är vårt uppdrag att hålla en hög pressetik. Det gäller även tv-sändningar. Vi lägger inte ut något i direktsändning om vi inte vet omständigheterna kring vad som hänt. Vi intervjuar inte chockade människor, vi berättar inget som inte är kontrollerat och vi tar stor hänsyn till människor som är drabbade. Det är så vi förvaltar den trovärdighet som vi lever på och som vi byggt upp i 173 år.