Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg är ett onaturligt inslag i dagens natur

Replik

... på ledarkrönika i NA den 23 augusti.

Maria Ripenberg uttrycker sig i sin ledarkrönika om Örebroarnas inställning till varg och använder majoritetsopinionen som ett argument till att vargpopulationen ska tillåtas öka i länet, och även i landet. Som ordförande för Jägarnas Riksförbund i Örebro län måste jag dock vända mig emot delar av hennes argumentation som jag tycker missar några väsentliga delar och speglar Marias okunskap om naturen.

Först och främst måste man ställa sig frågan vilka som faktiskt drabbas av vargens närvaro och vad vargen kostar oss. I en demokrati är en av grundbultarna att allas röst är lika mycket värd, men nog måste väl ändå extra hänsyn tas till personer som drabbas direkt av vargens närvaro? Att fårägare, jägare och annan landsbygdsbefolkning som har förluster på grund av vargen och känner oro som en följd av vargens närvaro måste tas om hand bättre av samhället är en grundförutsättning för att över huvud taget kunna prata om vargförekomst. Förenklade regler för skyddsjakt är en del av detta men det räcker inte hela vägen.

Den natur som vargen var en del av och där vargen hade förutsättningar att kontrollera andra viltpopulationer existerar inte längre i Sverige och har heller aldrig existerat samtidigt som varg.

Vidare resonerar Maria om vargen som en del av ett naturligt kretslopp och att en av intrigerna mellan jägare och varg är att vi konkurrerar om samma bytesdjur. Här skiner tyvärr hennes okunskap om naturen igenom. Det fanns förvisso en tid när vargen och människan var två delar i ett naturligt kretslopp, men det är hundratals år sedan. Det som Maria nu betecknar som natur är till lika delar produktionsskog och jordbruksmark. Det moderna jord- och skogsbruket har skapat förutsättningar för vilt som inte går att jämföra med naturen dessförinnan. Den natur som vargen var en del av och där vargen hade förutsättningar att kontrollera andra viltpopulationer existerar inte längre i Sverige och har heller aldrig existerat samtidigt som varg. För när det moderna jord- och skogsbruket utvecklades fanns inga vargar. I dagens natur är alltså vargen onaturlig.

Att vargarna skulle kunna hålla efter dagens klövviltpopulationer, och att dessutom kalla det för något ”naturligt”, är ett resultat av okunskap. Det är människan som skapat förutsättningar för klövviltet och endast människan som kan kontrollera populationerna. Det är i denna natur som en del vill klämma in vargen och hävda att den ska återta en naturlig position. Det är tyvärr inte möjligt och på en punkt är vi överens, alternativet till en livskraftig vargstam är ingen vargstam alls, och det är den enda vägen.

Lennart Eklund

Jägarnas Riksförbund, Distrikt Örebro Län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel