Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg kördes ihjäl på E18

En ettårig varghane dog efter att ha blivit påkörd av en lastbil i natt.

Annons

Olyckan inträffade vid halv tolvtiden på tisdagsnatten i närheten av Falluma, mellan Karlskoga och Lekhyttan på E18. Den döda vargen fraktades till ett kylrum i polishuset, och sedan vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala.

- Vargen är märkt men vi har inte fått svar på vilket revir den tillhörde. Han kan ha gått långt, min bedömning är att han kommer från Loka-reviret men jag har inget bevis för det, säger Christer Moberg, naturvårdare på länsstyrelsen i Örebro.

Påkörning inte unikt

Olof Liberg är forskare på Grimsö forskningsstation norr om Lindesberg och specialist på varg. Han menar att påkörning av varg inte är något unikt.

– Trafik är den vanligaste dödsorsaken bland varg - varje år omkommer ett par vargar i trafikolyckor. Senast en varg dödades i en olycka var 3 december 2010 i värmländska Östmark, säger han.

Från ett revir i närheten

De närmast belägna reviren till nattens olycksplats är Hasselfors och Loka. Sannolikheten är därför ganska stor att vargen härstammar från något av dessa.

– Det kan ju mycket väl vara en långvandrare från något annat revir. Ungvargar som nyligen lämnat sina föräldrar vandrar ofta stora avstånd. Men är det en individ från något av dessa två revir handlar det inte om en genetiskt viktig varg, säger Olof Liberg.

Efter att SVA har undersökt vargen kommer forskarna på Grimsö få infromation om vilket revir den kom från.