Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg marginellt farligare än jägare för hundarna - ”Vänd kikarsiktena mot vildsvinen i stället”

Återigen riktas kikarsiktena mot vår hotade vargstam. Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson vill skjuta bort nio av tio revir i vårt område med motiveringen att jägarna inte törs släppa sina hundar i vargtäta områden, vilket för mig är självklart att man inte gör!

Det Torbjörn verkar glömma bort är det faktum att hundar dödade eller skadade av varg har minskat med 45 procent.

Däremot har ökningen av hundar som dödats eller skadats av vildsvin stigit med 53 procent!

Lite statistik från försäkringsbolaget Agria angående dödade eller skadade hundar under jakt:

Orsaker: Trafik 240, tåg 28, påskjutna av jägare 7, drunkning 22, varg 9, björn 5, lo 3, vildsvin 211, andra vilda djur såsom sparkade o skadade av klövvilt 141, försvunna under jakt 8.

Dessa siffror visa att risken för hunden att bli skjuten är marginellt mindre än att den blir attackerad av varg. Siffrorna är från 2019, alltså väldigt aktuella.

Sedan kan jag inte låta bli att kommentera de hot om åtgärder som brukar komma frekvent från vissa jägare, som till exempel ”någon eftersöksjakt i samband med viltolycka ställer vi inte upp på nära ett vargrevir, det är för farligt för hunden”.

Men att släppa hunden i vargrevir under älgjakt är det inga problem med, trots riskerna.

Forskningen visa också att tjuvjakten på varg ökar.

Forskarna skriver: ”Vår slutsats efter denna genomgång i kombination med data från märkta individer är att den ökade frekvensen försvunna vargar i den svenska populationen under år främst är orsakad av ökat illegalt dödande även om en mindre andel av dessa registrerade försvinnanden (189 vargar) med säkerhet är orsakad av naturliga orsaker.”

Dödsorsaker för vargar 2017 i procent 2017 enligt forskning: Legal jakt 11, naturlig död 18, trafik 7, illegal jakt 64. Siffror som talar för sig själva!

Nej, vänd kikarsiktena mot den ständigt ökande vildsvinsstammen i stället. De orsakar betydligt mer lidande för människor som lever i dess närhet än vad vargen gör och orsakar fler trafikolyckor än vad älgstammen gör!

Till naturen hör predatorer o bytesdjur, ett faktum som vi inte kan ifrågasätta. Så låt oss bevara den sårbara vargstam vi har, skydda lo, björn, järv och rovfågel, de behövs i den svenska naturen.

Människan har inte rätt att för sitt höga nöjes skull utrota djurarter som inte passar in i deras livsstil!

Roger Cassman

regionansvarig Svenska

rovdjursföreningen Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel