Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg påkörd i Frövi – sannolikt oskadd

 En varg påkördes av en bil i sommarstugeområdet Munkaboda norr om Frövi vid lunchtid en dag i slutet av förra veckan. Enligt anmälan till polisen försvann vargen haltande från platsen.

– Länsstyrelsen såg till att jägare med eftersökshund spårade vargen, säger Leif Einarsson, viltspårare, som dock inte själv deltog i spårningen.

– Vargen spårades tre kilometer. Det fanns inget fel på gångarten att döma av spåren i snön. Det fanns heller inget blod. Därför tror vi att vargen klarat sig.

Leif Einarsson, som bor i Fellingsbro och arbetar åt länsstyrelsen, berättar att det varit gott om vargobservationer kring Fellingsbro, Frövi och Blixterboda med omnejd den senaste tiden.

Hund attackerades

För några veckor sedan attackades en hund i närheten av Finnåker av en varg.

– Vi vet att det finns eller funnits ett alfapar med troligtvis tre valpar i trakten. Två av valparna håller ihop och de har inte varit något större problem. Däremot har den tredje valpen kommit lite för nära bebyggelsen. Vi tror att den varg som blev påkörd i Munkaboda är en av dem som håller ihop.

I och med att snön försvunnit kan inte Leif Einarsson och de andra viltspårarna spåra vargarna på traditionellt sätt.

Hjälp från allmänheten

Viltspårarna får nu förlita sig till att hitta spillning och på hjälp från allmänheten.

– Vi tar en del dna-prov och genom allmänheten kan vi fastställa var vargarna setts. De kameror som folk har i sina mobiler är till stor nytta för oss. Vi har fått en del bilder och hoppas få ännu fler. Det är troligt att några av vargarna finns kvar i området, säger Leif Einarsson.