Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargarna i Örebro län räddar liv

Svar

Vi har för många vargar i Sverige - Ge Örebro län andrum från Varg. Lotta Olsson och Caroline Dieker (M) i NA 15 mars och Dennis Begic och Anna Ahnér (S), NA 4 mars, har i debattartiklar gett sin syn på vargen i Sverige och Örebro län.

Vargen har blivit ett sätt för politiker att ta bort fokus från sakfrågan; problemet att driva småskalig verksamhet på landsbygden. De skyller på vargen i brist på egen strategi för att utveckla de mindre företagen. Politikerna har blundat för utlands-kontrollerade Arla och Scans stordrifts-strategier som har slagit ut mängder av företag på landsbygden, i stället ropar de ”vargen kommer” som det stora hotet för Örebro län och Sverige.

Vargen har en mycket viktig roll i naturen genom att ta de svagare djuren.

De kommer också med rena felaktigheter gällande vargen. Oberoende forskning har fastställt att antal vargar med invandring behöver vara minst 300st. Vid senaste inventeringen hade vi 365 vargar och då med obefintlig invandring. Att påstå att det finns mer än 600 vargar är helt felaktigt.

Vargen har en mycket viktig roll i naturen genom att ta de svagare djuren. De håller efter viltstammarna, vilket minskar trafikolyckorna och skadorna på skogen. Bara de 45 vargarna i Örebro län minskar kostnaderna för trafikolyckor med miljontals kronor per år vilket måste ställas i proportion till att 16st får dödades av varg i Örebro län 2019. Man skulle önska att politikerna tog ett helhetsgrepp om landsbygdens problem innan de ger sig ut på ”vargjakt” för att fiska röster. Svensk vargpolitik går tvärt mot andra europeiska länder.

Magnus Orrebrant

pressansvarig svenska rovdjursföreningen

Jimmy Magnusson

regionsansvarig Svenska rovdjursföreningen Örebro Län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel