Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargdebatten går vidare: ”Gunnarsson läser forskning som fan läser bibeln”

Svar  på Rolf Gunnarssons insändare ”Vargen är inget gosedjur” i NA onsdag 22 juli.

Undrens tid är inte över, du och jag är överens, vargen är inget gosedjur! Den enda skillnaden är väl att vi kommit fram till detta faktum på olika sätt. Du med ditt hat mot vargen och övriga rovdjur som saboterar din hobby – jakt! Jag genom att läsa faktaböcker om vargens betydelse i naturen, deras påverkan för att på ett naturligt sätt upprätthålla balans i densamma.

Du ratar alla forskningsresultat, för de överensstämmer inte med din syn vad det gäller rovdjur, du läser de resultaten på samma sätt som fan läser bibeln!

Vad gäller trafiksituationen i Kina är den inte relevant, i alla fall inte för mig, och jag förstår inte vad den har i rovdjursdebatten att göra. Det jag ville klargöra var att betydligt fler jakthundar dödas och skadas av vildsvin än av varg, men som en jägare sa till mig i en debatt: ”En hund som skadas under vildsvinsjakt är inte ovanligt och det är något som vi tar med i beräkningen att det kan hända. Vildsvinet är farligt, men en hund som dödas eller skadas av varg under älgjakt, det är inte acceptabelt”. För mig är det lika tragiskt när en kär familjemedlem skadas eller dödas oavsett på vilket sätt det sker!

Du skriver om gammal skåpmat från Rovdjursföreningen. Rätt konserverad håller sig skåpmaten ganska länge, samma sak gäller forskarnas rapporter angående den eskalerande tjuvjakten på rovdjur, och den är inte särskilt gammal. Sedan kan jag inte förstå att du som jägare ska stå som talesman för landsortsbefolkningen. Det finns undersökningar som visar att acceptansen för rovdjur är stor ute på landsbygden.

Återigen är vi överens, jag tror också att fårägarna vill klippa ull och sälja till slakt, hellre än att mata rovdjur. Det är därför det finns rovdjursavvisande stängsel. Rätt uppsatta och skötta är de ett fantastiskt bra skydd mot rovdjur, men de måste skötas och underhållas. Tyvärr är det väl där det brister många gånger.

Till något helt annat: Jägareförbundet vill legalisera jakt med pilbåge. Har vi inte redan nog med skadeskjutna djur i det vilda? Obduktionen efter licensjakten på lodjur och varg visar att flera av de döda djuren varit påskjutna förut, alltså ett onödigt lidande för dessa individer.

Nora och Hallsberg har livaktiga bågskytteklubbar, åk dit i stället för att prickskjuta på levande mål!

Roger Cassman

Regionansvarig för Rovdjursföreningen

i Örebro Län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel