Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargen är ett hot mot mångfalden

Licensjakten försvårar för en livskraftig vargstam menar några representanter från Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen.

En livskraftig vargstam försvårar hållandet av betesdjur. Försvinner de betande djuren blir det svårt att hålla landskapet öppet och ”naturbetesmarker är en av de mest artrika miljöerna i odlingslandskapet och betet gynnar många växter och djur. Mer än en fjärdedel av de rödlistade arterna i Sverige är beroende av öppna gräsmarker för sin överlevnad” skriver Lrf. Naturskyddsföreningen i sin tur säger ”Betande djur i naturbetesmarker är helt avgörande för att hålla stora delar av vårt landskap öppet. Många växter, insekter, fjärilar, vilda bin och fåglar är beroende av naturbetesmarkerna och lever där i ett samspel med varandra”.

I Norden har den långvariga hävden skapat världens största artrikedom per kvadratmeter - över 40 kärl- växtarter per kvadratmeter kan hittas i svenska, välskötta betesmarker.

Denna enögdhet leder snarare till enfald än mångfald.

Det är absolut inte vargen som bidrar till den biologiska mångfalden. Tvärtom är vargen ett hot mot densamma. Ju fler vargangrepp på djurbesättningar som betar markerna, ju fler djurägare kommer att lägga ner sin djurhållning. Sverige behöver inte fler nedlagda djurbesättningar eftersom vi behöver en ökad självförsörjningsgrad. Skyddsjaktsrutiner måste förbättras.

Naturvårdsverkets uppgift är att förvalta rovdjursstammarna, inte bevara dem. De stammar ”experter” räknar fram visar sig varje år vara felbedömd. Vi har betydligt fler vargar än beräknat.

Att förskräcka sig över att skyddsjakt beviljas på en art som inte är hotad synes enögt. Denna enögdhet leder snarare till enfald än mångfald.

Anders Persson

ordförande i Landsbygdspartiet oberoende, LPo Lindesberg

Pia-Maria Johansson

oppositionsråd, LPo Nora

Hans Boström

jaktpolitisk talesman LPo

Ulla-Carin Grafström

LPo Askersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel