Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargfällda älgar filmas av Grimsö

Rovdjursforskarna på Grimsö har fått tillstånd av länsstyrelsen att fortsätta sin kameraövervakning vargfällda älgkadaver.

Sedan hösten 2006 har Skandinaviska viltforskningsprojektet haft tillstånd att övervaka vargfällda älgar i de delar av vargreviren Uttersberg och Ulriksberg som ligger inom Bergslagskommunerna Ljusnarsberg, Hällefors och Lindesberg.

Då inledningen av projektet mest handlade om tekniska problem har nu forskarna begärt och fått förlängning av kameraövervakningen till och med 2011. För tillfället är sex kameror i bruk.

– Vi fick börja att bygga om kamerorna då de inte fungerade som det var tänkt. Bland annat märkte vi att det infraröda ljuset som gjorde mörkerövervakning möjlig störde bland annat rävar, säger doktoranden Camilla Wikenros.

Syftet med kameraövervakningen är att se vilka andra djur som livnär sig på de vargslagna älgarna. Forskarna har numera bildbevis på att räv, björn. korp, kungs- och havsörn får sin del av de slagna älgarna.

– Sammanlagt har vi fått ihop 15 arter på film, men vi missar säkert en hel del då rörelsedetektorerna inte reagerar för mindre djur än nötskrika och mård, förklarar Wikenros.

Länsstyrelsens villkor för tillståndet är att alla upptagningen där allmänheten förekommer ska förstöras omgående. Resten får forskarna vid Statens lantbruksuniversitet bevara under obegränsad tid.