Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargfrågan viktigast för nytt kommunparti

Till höstens kommunfullmäktigeval i Askersund har kommuninvånarna fått ytterligare en valmöjlighet.

För första gången finns Landsbygdspartiet representerat med en kandidat.

– Jag var med på partiets årsmöte i Örebro av ren nyfikenhet. Väl där tänkte jag det här är ju rekorderliga bönder, och bönder gillar jag. Därför beslöt jag mig för att engagera mig partipolitiskt för första gången, säger Ulla-Carin Grafström som är partiets första och enda namn på valsedeln till höstens val i Askersund.

Ulla-Carin Grafström bor i de närmast obefolkade trakterna nära kommungränsen mellan Askersund och Hallsberg. En bit bakom bostadshuset hänger tvätten på tork och på andra sidan huset sprätter hönsen och en högröstad tupp omkring väl inhägnade så att räven inte ska komma åt dem.

Även om Ulla-Carin är född i Hallsberg har hon sin bakgrund i Stockholm. Och trots sitt engagemang för landsbygden och att hon cirkulerat en hel del kring Stureplan vill hon inte kategoriseras som en i Stureplanscentern som flyttat ut på landet.

– När jag har röstat genom åren har jag hoppat mellan olika partier och politiska block, förklarar hon.

För att få en plats i Askersunds kommunfullmäktige har Ulla-Carin räknat ut att hon behöver 300 röster. För att få ihop dem planerar Ulla-Carin att åka runt till kommunens cirka 7 000 brevlådor och lägga i partiets valprogram och röstsedel.

Avfolkningen av landsbygden och att bönderna blir allt färre ser hon som en olycklig utveckling för Sverige.

– Jag kan inte förstå varför alla måste bo i Stockholm, snart finns det inga bönder kvar här, säger hon och pekar mot inägan på andra sidan vägen som håller på att växa igen.

Därför kommer hon att kämpa för att värna småorterna. Förslaget på att släcka ner gatlyktorna i dem ser hon som en symbolisk handling för att släcka ner småorterna helt och hållet.

Ett sätt att hålla liv i småorterna vore att bussa ut skolbarn till byskolorna och inte tvärtom som i dag, föreslår hon.

– Varför är det alltid vi på landsbygden som ska åka kors och tvärs.

Men viktigast för Ulla-Carin är den brännheta vargfrågan.

– Jag tycker inte det borde finnas en enda varg. Det räcker med dem vi har på Kolmården och på Skansen.

Hon anser att vargpolitiken gått över styr, och säger att hon vet folk som inte längre vågar släppa ut sina barn.

Vargmotståndet har lett till att hennes namn hängts ut som varghatare på facebook. Efter att ha fått ta emot hot har Ulla-Carin stängt ner sin egen sida på facebook.