Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varje match får egen prislapp

ÖSK kommer tvingas att betala för polisbevakningen även framöver.
Summan ökar redan och kommer att variera beroende på hur stora polisresurser som krävs till matchen på Behrn arena. 
– Vi har informerat ÖSK om att vi tar en match i taget. Gaismatchen kommer att kosta 9 000 kronor, säger Christer Hjärtmyr chef för tillståndsenheten på Örebropolisen.

På tisdagen skrevs det senaste kapitlet i ÖSK och polisbevakningen kring hemmamatcherna. Då informerade Christer Hjärtmyr ÖSK-ledningen om att polisen kommer att ta betalt beroende på hur stora resurser som krävs just på den specifika match bevakningen gäller.

– Det här är den lokala polismyndighetens beslut efter vår förmåga att tolka Rikspolisstyrelsens riktlinjer. Att det ska tas betalt är det inga som helst tveksamheter om, säger Hjärtmyr till NA.

"Inga schablonmässiga summor"– Vi tar en match i taget och börjar med nästa hemmamatch som är mot Gais. Där har vi bestämt en summa på 9 000 kronor. Vi kan inte sätta upp schablonmässiga summor utan kostnaden kommer delvis att bygga på underrättelse och vilka resurser som behövs för den kommande matchen, säger han.

Anledningen till att ÖSK ska betala för polisinsatsen är att klubben är ett aktiebolag. Och enligt nya direktiv från Rikspolisstyrelsen ska vinstdrivande företag få betala för polisbevakningen. Men direktiven har tolkats olika i landet.

Dyraste matchen hittillsHittills under säsongen har ÖSK fått betala en väldigt låg procent av vad bevakningen egentligen kostar. Exempelvis kostade den stökiga hemmapremiären mot Syrianska 3 100 kronor.

Mot Gais – som inte är känt som något högriskslag – väntar den hittills högsta summan.

– Jag vill inte gå in på exakta summor. Men 9 000 är inte hundra procent sett till det som vi kan ta betalt för, säger Christer Hjärtmyr.

Så sent som förra veckan berättade Jan Karlsson, vd för ÖSK, att klubben tänker överklaga Örebropolisens beslut.

Träffar jurist nästa veckaPå tisdagen säger han så här till NA:

– Det finns egentligen inget nytt att säga kring hur vi ser på saken. Vi kommer att fortsätta att hantera ärendet internt. Och ska träffa vår jurist i början av nästa vecka. Då kommer vi att skicka in en bilaga och komplettera den klagan som redan finns hos polisen gällande betalningen kring de tre första matcherna. Dessutom ska vi diskutera aviseringarna gällande matcherna fyra och fem.