Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens hetaste enduroförare till Ånnaboda: ”Hört det är väldigt tufft”

Han kom från ingenstans – och spöade hela världseliten i klassiska Hell’s gate. Nu är endurovärldens hetaste förare, sydafrikanske Wade Young, 20, klar för Battle of vikings i Ånnaboda.

Hell’s gate rankas, tillsammans med tävlingar som Erzberg rodeo och Red Bull Romaniacs, som en av världens mest prestigefyllda tävlingar i extremenduro.

Så när en 20-årig sydafrikan kom till de norditalienska bergen och satte hela världseliten, däribland fyrfaldige vinnaren Graham Jarvis, på plats är det klart att det lyftes på en hel del ögonbryn. Där och då blev Wade Young en av endurovärldens hetaste förare. Nu är sensationen klar för Battle of vikings, Nordens tuffaste extremendurotävling, som avgörs för sjunde gången med prolog den 29 juli och finaltävling dagen därpå.

– Jag vet inte så mycket om tävlingen, jag har bara hört att det är ett väldigt tufft extremrace, säger Wade i ett pressmeddelande där han bekräftar att han kommer att åka direkt från Red Bull Romaniacs, som avgörs 12–16 juli, till Sverige för tävlingen.

Karlskogas endurostjärna Joakim Ljunggren, som tagit nio VM-medaljer men de två senaste åren specialiserat sig just på extremenduro, är regerande mästare i Battle of vikings och den enda som lyckats vinna tävlingen två gånger då han även tog hem titeln 2013. I fjol varvade han 99 av 100 motståndare och vann med över 25 minuters marginal till sydafrikanen Blake Gutzeit. Han ser fram emot den tuffare konkurrens Young lär erbjuda.

– Kul att ett så duktigt namn kommer hit. Det gör mig mera taggad, säger Ljunggren i pressmeddelandet och fortsätter:

– Wade är en teknisk och stark kille som är i den absoluta världseliten. Han är så pass duktig så själva terrängen blir nog inga problem. Men det kan vara så att han underskattar utmaningen. Fyra timmar på den banan och i sådan terräng är extremt jobbigt och tufft. Många av extremeliten tror nog att det är ett lättare race än vad det är.

Totalt är just nu 151 förare anmälda till tävlingen, som liksom de senaste åren avgörs i och runt Södra Storstenshöjdens slalombacke i Ånnaboda. bland dem finns Örebros VM-förare Johan Edlund, värmlänningen Amanda Elvin som i fjol blev första dam att ta sig an tävlingen, och Kumlas VM-bronsmedaljör Magnus Thor.

– Wade Young är det första stora släppet vi gör, men det kommer bli fler fabriksförare i årets tävling, säger Roger Elverskog, pressansvarig för Battle of vikings, till NA.

2014 deltog stora delar av världseliten i Battle of vikings, och Jonny Walker vann närmast före Ljunggren, Graham Jarvis och Paul Bolton.

Tidigare vinnare i Battle of vikings

2015: Joakim Ljunggren, Karlskoga EK.

2014: Jonny Walker, Storbritannien.

2013: Joakim Ljunggren, Karlskoga EK.

2012: Niklas Hammarbäck, Karlskoga EK.

2011: Johan Edlund, Karlskoga EK.

2010: Daniel Eriksson, Bofors Trial Team.