Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens sommarställe öppnar

På lördag öppnar Siggebohyttans bergsmansgård. Gunilla Dovsten är platsansvarig och maken Mats Herminge sköter kaffestugan i sommar.

Annons

– Vi har fått världens sommarställe i år, säger Gunilla Dovsten.

Hon ska tlilsammans med Marie Jansson guida och ha hand om verksamheten i bergsmansgården tillsammans med sommarjobbare.

För ett par år sedan var Siggebohyttan stängd. Året desssförinnan drev Lindesbergs kommun temporärt gården som ägs av Örebro läns museum. I fjol var författaren Clas Thor anställd av museet, men hade inte möjlighet att fortsätta i år.

– Det var öppna famnen på länsmuseet när jag erbjöd mig. Nu ska vi fortsätta på det som Clas inledde förra året, säger Gunilla Dovsten.

Maken Mats hade från början tänkt sig att vara ett pittorreskt inslag med trähantverk, men han tar hand om kaffestugan. Det ena hindrar inte det andra.

– Jag kommer nog att kunna sitta och tälja en del också, säger han.

– Midsommarfirandet blir eldprovet och liksom förra sommaren kommer vi att ha fyra torsdagskvällar i juli, berättar Gunilla Dovtsen.

De fylls med musikern Thomas Lundkvist, hembygdsforskaren Åke Mossberg, Inger Göransson med släktrötter i gården samt Lindesbergs kommuns kultursekreterare Sara Sporre.

Under Bergslagens familjevecka blir det luffarslöjd och modellbygge på Siggebohyttan.

I sommar ska taken läggas om på bland annat huvudbyggnaden. Det negativa är att det kommer att byggas ställningar. Det positiva att byggnadsarbetena med grästaken kommer att göra denna gamla teknik  synlig för besökare.

Säsongen

i Siggebohyttan är kort. Bara två månader. I mitten av augusti slås portarna igen. Det handlar om pengar.

- Man måste lyckats med att få upp besökarantalen. Går det kommer det nog även att gå att få resurser till att förlänga säsongen, tror Gunilal Dovsten.

Kanske även att få en lite mer långsiktig driftplanering än år från år.