Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens väder

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Vädret är inte bara ett ämne att fylla ut konversationer med. I vissa delar av världen innebär vädret katastrofer och svält. 

De senaste veckorna har flera kraftiga åskväder dragit förbi Skandinavien och de har orsakat både översvämningar och strömavbrott. Under måndagen drog regn upp över norra Sverige och det registrerades 48 mm i Malå.

Fara för livet

Vårt grannland Danmark fick i början av juli 30 mm under en tiominutersperiod när regnet var som kraftigast. Tittar vi på hur vädret runt om i världen ser ut just nu så är det extremt på vissa håll och människors liv är i fara. I Kina drog tyfonen Muifa in under måndagen med vindar upp mot 50 m/s och flera tusen människor i Shanghaiområdet och närliggande kustområden hade evakuerats.

Hälsan påverkas

Men vindarna avtog något när den kom in över land och tyfonen nedgraderades till en tropisk cyklon. Det blev inte lika mycket förstörelser som befarat. I både USA och Kanada har man en värmebölja som har varat i flera veckor med dagstemperaturer vissa dagar över 40 grader. Hälsan påverkas då och påfrestningarna kan förstärkas av att det även är höga nattemperaturer.

Svältkatastrof

Men allra värst är det i Afrikas Horn som har den värsta torkan på 60 år med en svältkatastrof som följd och där miljoner människor nu är i stort behov av mat och vatten. Säga vad man vill om Sveriges väder men jag är i alla fall glad att vi har det klimat vi har och inte drabbas av de mest extrema väderkatastroferna!