Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsmästaren kan än – Stig Blomqvist, 70, vann sin klass i Midnattssolsrallyt

Han fyller 71 i slutet av juli.
Men Stig Blomqvist, Sveriges senaste världsmästare i rally, kan än.
I helgen körde han hem segern i sin klass i klassiska Midnattssolsrallyt.

1984 tog örebroaren Stig Blomqvist, nu 70, Sveriges senaste VM-titel i rally.

Men trots att det gått 33 år sedan dess har Blomqvist aldrig slutat gasa. Genom åren har han plockat många tunga titlar – som när han så sent som 2015 vann Safarirallyt – och i slutet av förra veckan tog han hem sin klass när det historiska rallyt Midnattssolsrallyt avgjordes med start och mål i Vimmerby. En tävling Blomqvist totalvann 2009.

Blomqvist, som hade SMK Örebro-kollegan Robert Jakobsson som kartläsare i en Ford Escort, tappade nästan en minut på täten redan på andra specialsträckan och var i det läget nere på 34:e plats, men klättrade sedan i listan hela rallyt, och kom i mål på elfte plats totalt, 5.39 bakom segrande Mats Jonsson, Forshagas mångfaldige SM-guldmedaljör. I sin klass var Blomqvist dock helt överlägsen, och vann med nästan 2,5 minuters marginal ned till Jorge Perez-Companc på andraplatsen.

Och om Stig någon gång trots allt skulle pensionera sig från körningen så är nästa generation mer än redo att ta över: I helgen tog Stigs son, Tom Blomqvist, sin andra pole position i tyska standardbilsmästerskapet DTM i karriären.

I Midnattssolsrallyts regularityklass, som inte går ut på att köra så fort som möjligt utan närmast en förutbesämd idealtid, slutade Noras Kjell Carlsson och Torbjörn Zetterljung, i en Volvo 360, på andra plats bakom norska segrarna Björn och Are Burum.