Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsrekordsförsök på Gustavsvik

Det var ett tappert försök. Men om det blev ett världsrekord vet vi först om några dagar.

På fredagen försökte ett drygt tiotal studenter från sex olika länder som pluggar på Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm att sätta nytt hastighetsrekord för ”människodrivna” undervattensfarkoster. Och eftersom de fått nobben av olika badhus i Stockholm erbjöd sig Gustavsvik att ställa upp då gänget behövde en 50-metersbana.

– Det här är ett projekt som började i januari förklarade Jakob Kuttenkeuler, professor på KTH. Studenterna har byggt farkosten från scratch, med allt vad det innebär.

– Men det är inte bara ett projekt för ren ingenjörsvetenskap utan också något av ett socialt projekt där eleverna får lära sig att både samarbeta men också kommunicera. Sånt måste moderna civilingenjörer också vara bra på.

Själva undervattensfarkosten drevs av en dykare som trampade på några pedaler som i sin tur fick fenor att driva farkosten framåt. Men att få den att gå rakt i vattnet var inte helt lätt, ibland stack farkosten iväg åt fel håll. Men det löste, så klart, de blivande ingenjörerna med lite skruvande och några plastbitar.

Det nuvarande rekordet är på 2,4 meter på sekund. Och vid ett av mättillfällena indikerade en mätare att rekordet var slaget, farkosten kom upp i 2,6 meter per sekund.

– Fast vi vet inte än om det gäller som rekord. Nu måste de andra mätinstrumenten också analyseras och det kommer att ta några dagar, förklarade Fredrik Wikerman, en av studenterna.