Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varm stämning på vinterscen

STADRA. Paus mellan akterna i Shakespear on Ice på Stadra vinterscen. Gästerna har just fått uppleva Magnus Wetterholm och Rune Jakobsson som Romeo och Julia. Nu återstår finalen.

– Oj vad mysigt, säger en av de många som kommit till Stadra denna fredagkväll.

Ångorna från buljongen blandar sig med röken från eldkorgarna och skenet från hundratals levande ljuslågor. I första akten har Rune Jakobsson som Julia och Magnus Wetterholm som Romeo dessutom växlat mellan pjäsens alla roller – och berättare.

– Det var väldigt bra, säger Göran Forslund från Nora.

Han och hustrun Gunnel Forslund missar inte gärna en föreställning på Stadra. De har i stort sett gått på alla sedan starten. Och det här med vinterscen är en höjdare, tycker de.

Det är den gamla timrade järnboden vid sjön Grecken som utgör teaterplatsen, med ett par av Bergslagens grövsta timmerstockar i taket. Pjäsen hör till världslitteraturens mest kända tragedier där de hett förälskade Romeo och Julia tar livet av sig och deras fejdande släkter först då förmår att sluta fred.

– Det var knäpptyst i salongen och Romeo och Julia är ju en klassiker. Jag kommer osökt att tänka på hederskultur och sånt när jag ser den, tycker Göran.

– Skådespelarna är fantastiska, tycker Gunnel.

Det fanns de i publiken som åkt ganska långt, däribland Karl-Gustav Karlsson från Örebro.

– Jag tycker det är jättekul, de är ju så proffsiga, säger han.

Det är en höjdpunkt varje sommar, tycker han. Men det är första gången han upplever vinterscenen, och det gör han gärna om fler gånger.

Camilla Sörman som till vardags är lärare är också nöjd med kvällen så här långt.

– Jag har sett det förut med mina elever, men nu kommer finalen, den har jag inte sett.

Vad publiken ännu inte vet är att självaste William Shakespear (Duncan Green) kommer att stiga ned från skyn och att ensemblen bjuder på ett urval av det Shakespear skrivit.

Föreställningen hölls både i fredags och lördags och regissör för första akten var Olle Törnqvist.